Co to je?

kytky, kytky a kytky
Miška
Kontaktovat uživatele:

Re: Co to je?

Příspěvekod Miška » čtv 25. dub 2013 7:39:41

To se nějak vymyslí. ;-) U nás v paneláku taky toho místa moc není a místo plánované galerie obrazů nad sedačkou budou nakonec police na fialky. :-) Zpočátku bez osvětlení, a pokud to nebudou zvládat, tak s umělým světlem.

picris
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod picris » čtv 25. dub 2013 9:44:36

Tsasenko, jak jsem řekla, paní Braunová v tom má chyby a sama neví, jak některé fialky vlastně mají vypadat. Navíc v takovém počtu to není lehké určit :).

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » čtv 25. dub 2013 11:46:11

tsasenka píše:... a Zima Ulybaetsia má mnohem plnější květy. Jde to hezky vidět na fotkách od Hanky...

V tomhle s tebou zrovna nesouhlasím - jednak co do plnosti žádný extra rozdíl nevidím, a jednak má v popisu poloplná až plná, takže i kdyby, tak nárok má.

Přesto samozřejmě naprosto souhlasím s tím, že má zůstat bezejmenná - když nejde o nepochybnou, jednoznačnou záměnu, spolehlivě dohledatelnou u zdroje. Je to tak, není se čeho chytit, nabaluje se tam hned několik chyb...

No ale i tak by mě stejně ještě zajímala - koneckonců je víc než zřejmé, že nám jich tu bude pobíhat víc... :-(
Staske, mohla bys prosím tě příležitostně udělat ještě pár fotek - a aby byly taky dobře vidět listy a celá rostlina? Dík.
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz

tsasenka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod tsasenka » čtv 25. dub 2013 12:10:40

To HankaP: Já mám tuto fialku http://terezkyfialky.webnode.cz/fotogal ... ty-009-jpg a usuzuji, že je plnokvětá. Když tak mě prosím oprav, nejsem v tom zase takový odborník.

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » čtv 25. dub 2013 12:36:13

No, v tom je právě ta záludnost, že se nedá soudit podle jedné, protože jsou strašně variabilní, i v rámci odrůdy. Je registrovaná takhle:
Zima Ulybaetsia (9636) 01/27/2006 (B. Makuni) Semidouble-double pink frilled star/variable raspberry band; white-green edge. Medium green, ovate. Standard (Russ/Ukr)

Takže může být jak poloplná, tak plná - pořád je to správně.
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz

staske

Příspěvekod staske » čtv 25. dub 2013 20:43:30

Tak ještě přidávám další dvě fotky. Kdyby to nestačilo, pokusím se udělat nové. Jsem zvědavá na vaše posouzení. Doufám, že nikoho nebudou mást ty tmavší odstíny. Je to pouze hra světel. Květ je totiž mimořádně perleťový a odráží světlo. Barva je jednolitá sytě růžová. Čistý zelený okraj.

neznámá.JPG
neznámá.JPG

staske

Příspěvekod staske » úte 30. dub 2013 11:43:01

Pro HankuP - udělala jsem ti ještě nejaké fotky s listy, můžeš se prosím příležitostně podívat, co by to mohlo být za fialku?

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » úte 30. dub 2013 12:22:25

Staske, dívala jsem se - ale nemyslela jsem, že uděláme nějaký závěr - fakt zpětně pojmenovávat nebo přejmenovávat nejde, nezlob se. :-(
Pořád si myslím, že to může být Zima Ulybaetsia - ale vědět to asi nikdy nebudeme - takže poctivě jedině bezejmenka...
korektor.cz

staske

Příspěvekod staske » úte 30. dub 2013 20:34:36

V pohodě, je krásná i beze jména. :D

tsasenka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod tsasenka » stř 01. kvě 2013 8:52:53

Krásná je i beze jména, ale stále si myslím, že to nemůže být Zima Ulybaetsia. Takhle vypadá ta moje.

Zima Ulybaetsia.jpg

eskargoth
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod eskargoth » stř 01. kvě 2013 16:02:43

Využiju tohohle tématu, abych nemusela zakládat nové... mám podobný problém. Objednávala jsem (už jsou to dva roky) lístky od paní Prchlíkové, některé se mi pomíchaly, ostatní jsou jednoznačné, ale u téhle fialky nevím, co je zač. Kvetla pokaždé jinak. Už jsem kontaktovala i paní Prchlíkovou, která říká, že celkově to vypadá na Goluboi Tuman. Viděla jsem tady ale vaše různé fotky téhle fialky a nepřipadá mi podobná... tak co myslíte?

prvni kveteni.jpg
První kvetení

druhe kveteni.jpg
Druhé kvetení (tady mi připadala nejkrásnější)

treti kveteni3.jpg
A třetí - momentální detail

treti kveteni2.jpg
Třetí poslední kvetení celá rostlina

modrakocka1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod modrakocka1 » stř 01. kvě 2013 16:06:04

No, mně spíš přijde jako Priiatnaia-2, ale nevím, zda ji měla.

eskargoth
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod eskargoth » stř 01. kvě 2013 16:19:55

Mně nepřišla jako nic z její nabídky, ale stoprocentně je od ní. By mě zajímalo, co se mi to povedlo vypěstovat...

modrakocka1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod modrakocka1 » stř 01. kvě 2013 18:13:30

A co takhle Pat Tracey Sport???

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » stř 01. kvě 2013 18:29:21

A nenašla bys někde - třeba v mailu - co sis to tenkrát objednávala?

Základní otázka je, jestli Priiatnuiu-2 paní Prchlíková vůbec měla - těžko soudit, co měla v nabídce před dvěma roky, to by musela říct ona - a nebo jestli tady někdo z holek ji u ní třeba nekupoval...? Jinak je to zase hádání z křišťálové koule...

Ale podle fotek tady - http://fialochka.rx22.ru/viewtopic.php?f=9&t=28 - to na ni fakt vypadá...
Navíc Goluboi Tuman by měl mít tmavé listy - a tohle je krásná bohatá rostlina, nezdá se, že by se jí nějak nedařilo, přitom listy vypadají světlé...?

Pat Tracey se mi ale zdá úplně mimo - obrácené barvy a ještě PT je takový úhledňoučký, pravidelně naskládaný...?
korektor.cz

Martinica

Příspěvekod Martinica » stř 01. kvě 2013 18:38:28

Já jsem na pomíchané fialky velmi opatrná... několikrát se mi to stalo, a já ji automaticky vyřazuju a dávám k ní otazník... pokud si pak nejsem úplně jistá, je to už pro mě bezejmenka. Taky lístky, které dostanu, si hlídám, dokud nezakvetou. Z děvčat žádná fialky netipuje, je jich totiž velké množství podobných. Ani já bych nebrala list, který je označený - ASI...
Naprosto souhlasím s Hankou. Jen tak neuděláme ve fialkách naprostý nepořádek, a nezmateme sebe, ani lidi. Sehnat v krátké době ten pravý list není velký problém.
Od paní Prchlíkové jsem měla Priiatnuiu-2 asi přede 2 lety, a udělala mi takovýhle květ.

Priiatnaia-2.jpg

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » stř 01. kvě 2013 18:48:04

Tak prima, máme aspoň potvrzeno, že ji paní Prchlíková měla. :-)
korektor.cz

eskargoth
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod eskargoth » stř 01. kvě 2013 19:47:50

Jasně, že ji nechám bezejmennou, pokud si nebudeme jistí... Starý objednávkový mail jsem našla, jenže paní Prchlíková tehdy posílala jako dárek i další lístky a to v mailu nebylo. :( Pěstování z té várky bylo hodně divoké, protože tehdy jsme si domů zrovna přinesli kotě, které je různě přemisťovalo a dodnes se divím, že mi ta polovina lístků vůbec vzešla a dneska jsou rostliny dospělé.
Ta Priiatnaia-2 vypadá docela podobně, i ty listy na fotce... Pat Tracey jsem tehdy taky objednávala, ale to mi až tak podobné nepřipadá.

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » stř 01. kvě 2013 20:18:17

No, jestli byla jako bonus, tak víc nezjistíme. :-/

Mimochodem:
1. p. Priiatnaia
2. p. Priiatnoi
3. p. Priiatnoi
4. p. Priiatnuiu
5. p. Priiatnaia!
6. p. Priiatnoi
7. p. Priiatnoi
:-)
korektor.cz

eskargoth
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod eskargoth » stř 01. kvě 2013 20:21:32

Tak to jsem se i trefila do skloňování? :) Paráda! (Ale stejně budu asi raději pořizovat fialky s anglickými jmény, o těch se člověk může bavit a neudělá chybu. :))