Co to je?

kytky, kytky a kytky
HankaP
administrátor

Re: Co to je?

Příspěvekod HankaP » stř 01. kvě 2013 20:58:40

Nee, netrefila :-) - napsala jsi Priiatnuia - právě jsme tě tím skloňováním s Martinou zmátly ("měla Priiatnuiu")...

Tomu se holt nevyhneme - teda u názvů ještě možná, šlo by to obcházet - měla jsem odrůdu Priiatnaia, s odrůdou Priiatnaia jsem se rozloučila, o odrůdě Priiatnaia se mi teď zdá a bez odrůdy Priiatnaia nemůžu žít...
Ale skloňují se tak i šlechtitelky, co mají příjmení ve tvaru přídavného jména - Lebetskaia, Prilutskaia, Levaia... - to tak snadno neokecáme.
A zrovna třeba Lebetskuiu by byla škoda vynechávat, má moc pěkné odrůdy... ;-)
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz

eskargoth
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod eskargoth » stř 01. kvě 2013 21:17:50

Šmarjá. :) Teď si připadám jako dysgrafik. :)

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » stř 01. kvě 2013 22:19:39

Já myslela, že ses jen neučila rusky...
Jsme tu možná tak půl na půl, takže nic divného.
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz

Babetta
Řád vděčné kočky
Řád vděčné kočky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Babetta » stř 01. kvě 2013 22:53:36

Trochu brouzdám na Aukru. Je tam někdo, kdo prodává lístečky fialek, a tak se mi zdá, že tam má chybky.
Tohle je asi Lua? A v Rob's Whodunit má taky chybku v názvu.
http://aukro.cz/africka-fialka-1-rez-li ... 25628.html

Babetta
Řád vděčné kočky
Řád vděčné kočky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Babetta » stř 01. kvě 2013 22:56:02

Edith V. Peterson je šlechtitel?

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » čtv 02. kvě 2013 1:37:04

Edith V. Peterson (2561) 07/01/1974 (V. Constantinov) Double orchid two-tone star/darker edge. Plain. Large

Obrázek Obrázek
To bych ráda viděla, kde by se tu vzalo... na celém internetu se najde jedna fotka z Ameriky a pak už jen v galerii téhle paní http://ab-fialka.galerie.cz/5159616-africke-fialky. :-(

Máš pravdu, Babett - to, co paní prodává, je jasná Lua... (první fotka z Humaka, další je Vlastičky kráska).

Obrázek

Obrázek
Obrázek

"Whondunit" je převzatá chyba od paní Braunové;
Vesennin Akvarel = EK-Vesenniaia Akvarel' (hodil by se tlumočník);
Whis P. Trinket - neznám - Google najde jen ty její inzeráty (předloni to nabízela taky jako W. Plum Trinket - takže nějaká "švestková ozdůbka" - přitom to má být tmavě červené?);
Chizzu - taky netuším...
Ty brďo, tahle paní v tom dělá slušný binec - ještě jsem našla, co má teď nedávno ukončené, prodané - ruské fialky pod anglickými názvy, Korshunova zásadně bez prefixu, a něco dočista zmršené: Pesnja Solnce = Pesnia Sol'veig... :-/
korektor.cz

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » čtv 02. kvě 2013 7:09:07

Co kdybys jí, Hani, napsala? Ty umíš tak hezky a slušně argumentovat. :11963:

tsasenka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod tsasenka » čtv 02. kvě 2013 7:36:33

Hani, jsi úplný odborník, klobouk dolů. :-) Když takhle někdo komolí názvy, tak se nedivím, že je v tom takový zmatek. Ono ani nejde podle nějakého katalogu správně určit názvy, že? Myslím, jestli je nějaký katalog nebo atlas fialek s obrázkem květu a listů, že by se to dalo určit.
Vím, že se to má nechávat jako bezejmenka, ale zajímalo by mě, jestli to vůbec jde.

eskargoth
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod eskargoth » čtv 02. kvě 2013 8:35:53

HankaP: Neučila, ale to nic nemění na tom, že ačkoliv jsi mi vypsala všechny správné tvary, jsem tu chybu ve svém psaní prostě neviděla...
Nenapadlo mě, že se dají lístky kupovat i na Aukru a se záměnami bych se fakt bála... I když, jak tak sleduji, tak se to často zaměňuje i u pěstitelů, kteří vypadají věrohodně.

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » čtv 02. kvě 2013 9:34:54

Eskargoth, neplaš se - tu tvoji chybu jsem rovnou opravila, tak jsi ji už pak nemohla vidět...
Omlouvám se, že tě takhle blbnu - ale chyby opravuju, aby ti, co to čtou, už pokud možno viděli správný tvar - běžně na to nijak neupozorňuju, spíš jenom, když třeba vidím, že se stejná chyba opakuje a že to asi není jen překlep (nebo že si člověk nepamatoval a nechtělo se mu nebo nemohl zrovna hledat, jak se to píše), ale spíš že už to má s tou chybou naučené nebo někde napsané. A v tomhle případě, že na to skloňování sem tam narážíme, tak se to hodí připomenout. Obecně. :-)
korektor.cz

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » čtv 02. kvě 2013 10:54:02

Tsasenko, existuje katalog společnosti AVSA (African Violet Society of America), která je mezinárodní registrační autoritou pro africké fialky. V katalogu jsou všechny u ní registrované odrůdy (přes 11 a půl tisíce), a zatím kolem 6 tisíc dalších, sesbíraných z pár regionálních soupisů. AVSA ho prodává v podobě programu First Class 2 (obvykle ho zmiňujeme jako FC). Tam jsou oficiální popisy (někdy - hlavně u starých odrůd - až k uzoufání stručné) + 1-2 fotky (zdaleka ne u všech). Průběžně 6x ročně se aktualizuje, doplňuje, opravuje atd. (my ho máme jako klub koupený, je u mě a kdokoliv se může zeptat, když ho nějaká odrůda zajímá - a máme ho i pro potřeby klubu převedený na web, jen tedy přiznávám, že tam teď není dlouho zaktualizovaný).

Ale hlavně: žádný katalog nemůže sloužit k určování odrůdy! Kromě těch zmíněných asi sedmnácti a půl tisíce, které v tuhle chvíli eviduje AVSA, jsou jich další tisíce (třeba Švédové mají vlastní registr, v celém bývalém Sovětském Svazu existuje obrovská spousta odrůd a všude vznikají pořád další a další...). Některé odrůdy jsou hodně výjimečné, ale někdy jsou ty rozdíly až nepostřehnutelné - a hlavně ta variabilita i v rámci odrůdy, podle podmínek nebo podle toho, jak se fialka zrovna vyspala - prostě to nejde.
V katalogu jde jedině ověřit, že to může být ta dotyčná.
Když máš fialku se jménem, odpovídá popisu, příp. fotce v katalogu, je to patrně v pořádku. Pokud ovšem už ten, od koho ji máš, si nevycucal název někde podle obrázku - proto je tak důležité ta pravidla dodržovat - že to dodatečně nejde stoprocentně zjistit nebo ověřit...
korektor.cz

Babetta
Řád vděčné kočky
Řád vděčné kočky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Babetta » čtv 02. kvě 2013 11:37:18

Hanko, ty jsi něco psala té paní z Aukra?

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » čtv 02. kvě 2013 11:42:06

Ne, nepsala...?
korektor.cz

eskargoth
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod eskargoth » čtv 02. kvě 2013 18:35:44

HankaP: tak to jsem hned klidnejsi, ze jsem to neprehlidla:-)
Kdyz mas pristup k tomu katalogu, mohla by ses mi prosim podivat na Mocambique? Videla jsem tady par fotek a pripada mi jina nez ta, kterou jsem jako Mocambique objednavala tady
http://www.africke-fialky.wz.cz/fialky3.htm. Uz mi listecek zakorenuje, zadala jsem o ni od podzimu a nemuzu se ji dockat... ale s nazvy jste me tady pekne nahlodali.

modrakocka1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod modrakocka1 » čtv 02. kvě 2013 19:40:07

K fialce Mocambique... koupila jsi ji od Ivony (midibaba) a ta ji zas má ode mě. Já ji mám od Jeleny ze Švédska a tuším, že nikdo jiný ji tu ani neměl. Takže záměna si myslím nepřichází v úvahu. Jedině pak kdyby nějaký chytrák si svoji podobnou fialku pojmenoval podle fotky, i když v tomhle případě myslím, že ne.

eskargoth
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod eskargoth » čtv 02. kvě 2013 20:31:31

Tak to jsem ráda, že to nebude bezejmenka, na těch fotkách je nádherná a trvalo mi fakt dlouho, než jsem ji přemluvila o lísteček. :) Ale se jmény mi zatrnulo, když jsem pod jménem Mocambique viděla jinde dost jiné květy... Momentálně má lísteček malé kořínky, už aby to bylo!

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » čtv 02. kvě 2013 20:34:45

Eskargoth, fotky, které jsi viděla tady, byly právě jen od Ivony a Ivany (modrakocka1) - jiné tu nebyly.

Mocambique není registrovaný a ani mezi neregistrovanými v FC není, ale aspoň ti sem zkopíruju, co jsme o něm vyšťouraly před dvěma lety, když nám ho Ivča tady prvně ukazovala:

HankaP píše:
modrakocka1 píše:Holky, mně zas rozkvétá fialka Mocambique ze Švédska, ale hledala jsem a asi to neumím a nenašla. Je teda hodně moc temně fialová, úplně sametová, s bílým lemem... teda zatím se tak tváří, tak jsem na ni zvědavá.

Ivčo, název máš správný (je to švédský název pro Mosambik, resp. Švédové používají originální portugalský výraz Moçambique, ale to portugalské "c s ocáskem", které není na klávesnici, běžně píšou jako normální "c").

Našla jsem ji u Joakima a Jeleny (ty tuhle fotku asi znáš, tak aspoň pro ostatní),

Obrázek

a pak u Agnethy Wolgast-Widell (Two-w) - tam je popsaná i zajímavá historie:
Tuhle fialku (píše se "sport od neznámého hybridu") uviděl syn švédské pěstitelky B. Forsbergové v jednom květinářství v nějakém přístavním městě někde ve východní Africe (snad v Mosambiku), a vzpomněl si, že mamča má ráda tyhle chlupaté kytky :-), tak jako správný syn jednu koupil a přivezl své drahé staré mamce jako dárek (byl námořník, tak prý s ním fialka nejdřív absolvovala cestu kolem světa :-).

Obrázek Obrázek

No a ještě na gesneriasterna.se, kde ji ale píšou Mosambique se "s" a jako sport - tak nevím, jestli tím myslí, že ten M. je sport od něčeho, nebo myslí ještě zesportovatělý M...

Obrázek

-------------------------
HankaP píše:Jo, jsem si ještě vzpomněla - ten Mocambique přišel do Švédska už začátkem 90. let - to je zajímací, že se za těch dvacet let moc nerozšířil... budeš asi průkopník. :-)
korektor.cz

eskargoth
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod eskargoth » čtv 02. kvě 2013 20:39:31

Děkuju za komplexní rešerši! Jsi úžasná!

Martinica

Příspěvekod Martinica » ned 05. kvě 2013 11:36:56

eskargoth píše:... Videla jsem tady par fotek a pripada mi jina nez ta, kterou jsem jako Mocambique objednavala...

Ty barvy na fotkách neber docela závazně... řada holčin tu má pravdivé, nádherné a excelentní fotky, ale když se podíváš na jiné, vidíš někdy, že ty barvy neodpovídají. A to někdy i v cizím katalogu! Pokud jsou třeba listy do modra nebo pozadí do červena, tak vidíš, že si s tím někdo hrál, a ne moc šikovně. To se stane, ale snažíme se o věrné barvy a ty ostatní už se dají celkem poznat, že asi nejsou OK... fotek bývá dost.

eskargoth
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod eskargoth » ned 05. kvě 2013 11:44:15

Špatných fotek už jsem si všimla, většina lidí neumí používat vyvážení bílé a ani to upravovat... ale i tak mi občas připadá, že se ty květy hodně liší. Už se každopádně těším, až vykvete a ukáže se mi na živo. :)