Co to je?
- Babetta
- Řád vděčné kočky
- Kontaktovat uživatele:
Re: Co to je?
Některé barvy nejdou. Hodně dělá i přímé světlo. Tam, kde je světla málo, je fialová do modra. Ta se špatně fotí. A taky musí být kvalitní foťák, ne nějaký digitál pro blbce, jako mám já.
Mně dělá problém vyfotit fialovou a modrou. Takže ve skutečnosti jsou ty květy trochu jinak zbarvené.
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Tak mně foťák fotí mírně do červena, takže upravuji skoro každou fotku ve PhotoFiltre. Ale vždy se snažím co nejvíce přiblížit skutečnosti.
- eskargoth
- Kontaktovat uživatele:
Tak můj má největší problém s přepaly u žluté. A různé odstíny fialové taky někdy trochu posouvá, ale když dám pozor na vyvážení bílé, ani to nemusím doupravovat. A když jo, stačí pár kliků v Zoneru a je to. :)
http://africkefialky.wordpress.com/ - blog o fialkách
Na to je nějaký spešl program? Když to vyfotím, tak to vypadá tak trochu jako jiná fialka. Abyste mi to pak věřili, že je to to, co má být
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Tyhle úpravy zvládá hodně obyčejných programů, i bezplatných, já používám ten PhotoFiltre. Obvykle se upravuje kontrast, gamma korekce, trochu sytost a odstín. Chce to trochu cviku a zkoušení, ale člověk na to časem přijde.
Já mám také občas potíže při focení fialové, modré, a i ta žlutá občas zlobí. Ptala jsem se jednoho profíka, říkal, že by na to musely být filtry. Digitálem bez možnosti filtrů se to prostě děje. Také to při nejhorším upravím v Zoneru. Ale snažím se co nejméně zasahovat, jen ty barvy zreálnit. :)
Potíž je v tom, že v případě těchhle problematických barev bývá na fotce ujetá právě jen ta ona - barevně doladit fotku jako celek by takový problém nebyl. A asi nejhůř dopadá zrovna ta naše fialková "modrá" - ve skutečnosti je spíš fialová, říkáme jí modrá, a na fotkách vychází zuřivě modrá - pak padáme na zadek, jestli je ta fialka fakt takhle krásně modrá (není :-).
Mám ukázku a vždycky ji při tomhle hovoru o barvách vytáhnu (tak mi odpusťte, kdo už to znáte nazpaměť :-) - měla jsem strepsy Roulette - červený Cherry, "modrý" Azur a k nim jeden, co se zvrhnul do trochu teplejší fialové. Mutant měl na fotkách vzdycky svoji barvu, naprosto věrnou - a modrofialový Azur vedle něj svítil jedovatou modrou, jakou v životě neměl... :-(
Mám ukázku a vždycky ji při tomhle hovoru o barvách vytáhnu (tak mi odpusťte, kdo už to znáte nazpaměť :-) - měla jsem strepsy Roulette - červený Cherry, "modrý" Azur a k nim jeden, co se zvrhnul do trochu teplejší fialové. Mutant měl na fotkách vzdycky svoji barvu, naprosto věrnou - a modrofialový Azur vedle něj svítil jedovatou modrou, jakou v životě neměl... :-(
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
- Miška
- Kontaktovat uživatele:
Tsasenko, upravuj vždy jen kopii fotografie, kdyby náhodou. :-) Pro ladění barev používám funkci (gamma korekce / v menu Korekce), úroveň obvykle stačí posunout jen o 1-2 dílky vpravo nebo vlevo, k tomu je samozřejmě potřeba vybrat i laděnou barvu (funkce Kanál). Pro začátek bych doporučila otevřít si v programu 2 stejné fotky zároveň a sledovat, jak se ta upravovaná postupně liší od původní. A zkoušet a zkoušet, klidně to s úpravou i přehánět, aby člověk jasně viděl, jak se která funkce chová.
Níže je můj výsledek úpravy. První fotka je původní, do červena a žluta, druhá fotka je upravená pomocí Gamma korekce (přidáno více azurové barvy - tuším na hodnotu 1,20 nebo 1,30 - a kontrastu). Dále jsem tuším upravovala barevné Kanály ve funkci Sytost. Pokud jde o květ, tak ten naprosto odpovídá originálu (alespoň na mém monitoru), listy jsou na fotce nepatrně sytější. Většinou ale řešíme květy. :-)
Níže je můj výsledek úpravy. První fotka je původní, do červena a žluta, druhá fotka je upravená pomocí Gamma korekce (přidáno více azurové barvy - tuším na hodnotu 1,20 nebo 1,30 - a kontrastu). Dále jsem tuším upravovala barevné Kanály ve funkci Sytost. Pokud jde o květ, tak ten naprosto odpovídá originálu (alespoň na mém monitoru), listy jsou na fotce nepatrně sytější. Většinou ale řešíme květy. :-)
Naposledy upravil(a) Miška dne pon 06. kvě 2013 9:31:21, celkem upraveno 1 x.
Tak to je teda velký rozdíl. Jak bude čas, zkusím si ten program stáhnout a pak si s tím budu hrát. :-)