Streptocarpus
Re: Streptocarpus
Pro vás, kteří jste blízko Liberce, nebo kteří z vás jste ochotni se tam přijet podívat, jsem oskenovala článek z dnešní liberecké přílohy MF Dnes. Nevím, zda to půjde přečíst, ale jde o to, že ještě do konce příštího týdne budou vystavovat v liberecké botanické zahradě kvetoucí Streptocarpus dunnii, a dle fotky jsou tam asi i další streptíci.
Škoda, že to mám tak daleko.
Nevím, čím se liší od S. wendlandii, který se u nás pěstuje a bývá občas v obchodech.
Asi nejvíc tím, že tenhle se nepěstuje tak snadno, že je problém vytvořit mu správné podmínky, jak tam píšou...
Mimochodem je to jediný botanický streptocarpus, který kvete červeně - veškerá červená barva u hybridů pochází právě od něj.
Mimochodem je to jediný botanický streptocarpus, který kvete červeně - veškerá červená barva u hybridů pochází právě od něj.
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
Haničko, děkuji za informaci.
Pamatuji si, jak jednou Eva na setkání v Praze přinesla tento, již odkvetlý streptokarpus ukázat. List měl snad metr. (Kdybych chvíli hledala, našla bych i fotku.) Některé z nás si vzaly semínka. I já. Semínka zakořenila, některá naznačovala růst, ale potom mi všechny sazeničky odešly. Na dalším setkání, nevím, která z nás, přinesla už krásné vzešlé rostlinky. Hned jsem si jednu, celá natěšená, vzala. Taky mi odešla. Tak se alespoň půjdu do Liberce podívat. Mám to kousek.
Jdu tam ve čtvrtek, tak jsem zvědavá, jestli se mi to podaří líp než v těch novinách. A našla jsem tu fotku s Evou, je to z roku 2016, ale tam je vidět, že má květ modrý, tak to nebude ten, co mají v Liberci.
Jani, našla jsem ho i v galerii - máme tam taky jednu tvou fotku z té burzy - a podle popisku to byl tenkrát Streptocarpus cooperi.
Streptocarpus dunnii by měli ve Fatě taky mít, v katalogu botanických zahrad (http://florius.cz) mají psané dokonce dva exempláře, ale nevím, já ho nikdy neviděla...
Streptocarpus dunnii by měli ve Fatě taky mít, v katalogu botanických zahrad (http://florius.cz) mají psané dokonce dva exempláře, ale nevím, já ho nikdy neviděla...
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
Slintám, nádhera!
Tak jsem dnes byla v Liberci v botanické, abych okoukla ten Streptokarpus dunnii, ale už ho tam neměli. Prý už odkvetl, tak do vitríny místo něj dali orchideje. Tak vám jako odškodnění dávám fotku ochočené dravé ryby murény. (Teda snad mi to odpustíte, i když je to v tomto vláknu nepatřičnost.) Mimochodem, už jsem tam nebyla tak osm let, a stojí to za návštěvu - když budete poblíž. Malá, ale milá. Například velká sbírka tilandsií a dalších broméliovitých (pro Packu a spol.)...
Ten je móóc pěkný.
-
Tak už som aj ja podľahol. ;)