Problémy, choroby, škůdci

kytky, kytky a kytky
HankaP
administrátor

Re: Problémy, choroby, škůdci

Příspěvekod HankaP » čtv 24. črc 2014 16:38:54

Robinsoni listové řízky před zasazením máchají v něčem takovém - asi teda nebudou mít Savo :-), ale předpokládám, že tyhle chlorové čističe budou asi všude víceméně stejné - kdyby byl nějaký výrazně slabší, asi by neměl účinnost na to čištění nebo bělení - ředí to !!!BEZ ZÁRUKY - MYSLÍM!!! 1:10... Někde je tu odkaz na seminář s nimi, co uspořádali kdysi Rusové, a tam to je...

Doplněno:
Tady je vyhledáno, co se tu o Savu zatím psalo - a v posledním příspěvku dole je i ten odkaz na Robinsony.
search.php?keywords=savo&t=90&sf=msgonly
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz

fialik

Příspěvekod fialik » pon 11. srp 2014 18:50:26

Jdu prosit o radu, co mám za bestii na lístcích fialek a jak se jí zbavit, nebo alespoň jak uchránit zbylé jedince.
Jsou to lístečky na zakořenění, ještě neměly kontakt se substrátem. Nevím, jestli jsem "TO" obdržela s lístečky nebo mi "TO" nalétlo z venku.
Na alobalu bylo lepkavé kolečko kolem řapíku, tak se bojím nejhoršího...

P1140796-1000.jpg
P1140797-1000.jpg
P1140798-1000.jpg
P1140799-1000.jpg

Babetta
Řád vděčné kočky
Řád vděčné kočky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Babetta » pon 11. srp 2014 22:43:53

Řekla bych červci.

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » úte 12. srp 2014 8:14:14

Souhlasím, červci. U listů je naštěstí výhoda, že se dají celkem dobře omýt. Někde se doporučuje olejový postřik, který je zadusí, ale nevím, jak potom tu mastnotu sundat z chlupatých fialek (i když u listů vlastně o nic nejde, ty se stejně vyhodí po oddělení od mláďat). Z postřiků Diazinon, Mospilan, vždy s přidáním pár kapek smáčedla (jar).

Packa

Příspěvekod Packa » úte 12. srp 2014 8:21:01

Já používám úspěšně Confidor.

fialik

Příspěvekod fialik » úte 12. srp 2014 14:04:07

Děkuji, listy jsou omyté kartáčkem na zuby a mýdlovou vodou. Odpoledne půjdou do substrátu a dostanou spršku Mospilanu s jarem.
Jak jsem načetla, tak by se měl postřik opakovat ještě 2x, vždy po týdnu. Můžu je pak vrátit k ostatním, nebo je nutná delší karanténa? Všechny ostatní dostanou dneska taky preventivně postřik Mospilanem, ale asi jen jednorázový.
Snad se toho zbavim.

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » úte 12. srp 2014 14:44:02

Já bych je asi nechala v karanténě déle, vzhledem k vývojovým cyklům.

fialik

Příspěvekod fialik » úte 12. srp 2014 17:15:49

Miško, děkuju. Tak jim prostě "na trvalo" uvolním jednu místnost a budou tam.

ikarus

Příspěvekod ikarus » úte 28. říj 2014 0:22:27

Dobrý den,
objednala jsem si fialky od jedné paní, co pěstuje fialky, kytičky mi přišly s vodnatýma lístkama. Dají se prosím ještě nějak zachránit, budu ráda za každou radu, předem děkuji.

PS: Psala jsem paní, a žádná odpověď, a to mi kytičky posílala skoro 2 měsíce (prý do 3 dnů od přijetí platby zašle) a to jsem ji uháněla každý týden, kdy mi je hodlá poslat, a pak mi přijdou kytičky v tak ubohém stavu, tak to mě naštvalo.
Snad máte lepší zkušenosti, já holt mám smůlu, a to jsem si objednala mou milovanou barvu modrou.
No, snad se něco zachrání, uvidíme, a to jsem je měla i pro kamarádku.

Babetta
Řád vděčné kočky
Řád vděčné kočky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Babetta » úte 28. říj 2014 8:39:54

Zdravím tě, ikarus.
Když jsem měla fialky na knotové závlaze, stávalo se, že fialce vodnatěly spodní listy. Myslím si, že to dělala přemíra vody v substrátu. Může se to stát, i když fialka prochladne. Samozřejmě nevylučuji i jiné příčiny... houbové choroby atd. Ono na dálku bez toho, abych věděla, v jakých podmínkách byly fialky pěstovány, a viděla samotné fialky, se těžko dělají nějaké závěry.

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » úte 28. říj 2014 13:43:29

Já myslela spíš, že je řeč o poškození cestou...? Stejně ale souhlasím s Babettou - tipuju mokro a chladno. Ale bez fotky opravdu nejde ani zhruba odhadovat šance.
Obecně jestli fialkám zůstalo pevné zdravé srdíčko, několik zničených listů můžou přežít vcelku bez problémů, a můžou i znovu zakořenit, pokud přišly o kořeny... Záleží na tom, v jakém stavu je srdíčko - i jak jsou staré, jak dobře vyvinuté - aby měly nějakou rezervu, než se obnoví jejich schopnost živit se z okolí, tj. kořeny - přijímání vody a živin ze substrátu, zelená hmota - fotosyntéza...
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz

ikarus

Příspěvekod ikarus » úte 28. říj 2014 18:22:30

Děkuji :1171:

modrakocka1
Kontaktovat uživatele:

Experiment - likvidace kořenových červců

Příspěvekod modrakocka1 » úte 06. led 2015 10:53:14

Odněkud (nejspíše s objednávkou z Anglie z Dibleys) jsem si pořídila malého bílého ničivého miláčka, který sídlí na kořenech a při přemnožení vylézá i na povrch, a přelézá si tak vesele mezi rostlinami. Tento malý sviňáček, na prvních dvou fotkách malé bílé válečky, žije na kořenech a vysává z rostliny živiny. Rostlina pomalu žloutne a odchází jeden list po druhém, až nezbyde nic. Použitelná chemie - Confidor, Substral Careo, Mospilan a pár dalších. Jelikož i po několikerých pokusech tyhle mrchy vyjedovat vždy někde nějaká zbyla (jako na konci každého správného hororu) a opět se namnožila, tak jsem přistoupila k tomuto experimentu. Vybraná skupinka napadených rostlin byla obětována a zhruba na půl hodiny namočena do horké vody s jarem. Jaru jsem dala jako na nádobí a voda horká tak, že jsem v ní sotva udržela ruce. 44 stupínků byla nižší hranice, pak už teploměr neukazoval. Brouci před namočením lezli a hýbali se. Po namočení a prozkoumání pod mikroskopem nejevili známky života a na jejich tělíčkách byly jakoby malinké hnědé výpotky. Jar jsem dala kvůli jejich voskovému povrchu na rozmočení. Vlastně byli utopeni a spařeni. Teď ještě budu pozorovat, jak se zachovají květiny. Už dříve jsem je propařovala tímto způsobem, ovšem bez kořenového balu, který byl odebrán, a znovu jsem je kořenila. Úspěšně. Takže budu čekat, jak na toto zareagují celé kořeny. Zda nezačnou odehnívat - a s nimi i rostliny.

exp 1.JPG
exp2.JPG
exp3.JPG
exp4.JPG
exp5.JPG

janli

Příspěvekod janli » úte 06. led 2015 13:59:12

Jsem, Ivčo, na výsledek zvědavá. Taky jsem je ničila podobným postupem, jen voda byla studená. Sviňuchy chcíply do jednoho. Ale stejně se mi do kytek dostaly znova, tak je udržuju v co nejmenším počtu. Jinak bych tuhle proceduru musela zopakovat každý měsíc se stovkama rostlin. Časově nemožný. Pokud se příliš nespařily kořeny a malé začnou regenerovat, mohlo by to vyjít. Každopádně pak podej raport. :)

modrakocka1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod modrakocka1 » úte 06. led 2015 15:53:25

Určitě dám. Myslím, že do týdne by mělo být vidět, zda to vyšlo, nebo pošlo.

modrakocka1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod modrakocka1 » úte 13. led 2015 11:16:55

Tak první hlášení. Kytky vypadají po koupeli všelijak. Velké listy jsou v pohodě, mladé nejmenší jakoby zešedlé. Ty jsem vyštípala. Brouci chcíplí. Tak ještě budu čekat, zda kytky vyženou nové mladé listy.

ivča

Příspěvekod ivča » úte 13. led 2015 17:15:37

... hurá, tak to je dobře, že zatím strepsíci přežili.

janli

Příspěvekod janli » úte 13. led 2015 17:37:28

Mňouku, hlavní je, že to daly ty velké listy. U malyšů se to ani nedalo čekat. Mají pletivo ještě nevyzrálé a měkké. Tak jestli jsou kořeny v pohodě, vyraší znova. Dobrej pokus! :9893:

modrakocka1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod modrakocka1 » úte 13. led 2015 20:29:37

Já doufám, že to zmáknou, holky.

modrakocka1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod modrakocka1 » sob 14. úno 2015 11:36:59

Opět podávám hlášení o opařených kytičkách. Ty mladé rostlinky, co vypadaly, že to zalomí, se vzpamatovaly a už jim začínají růst nové mladé listy. Tímhle zásahem jsem si umordovala dvě kytky. Jedna byla taková nijaká (Celestial Radiance) a Crystal Ice, u které mě to dost překvapilo, protože to byla veliká a dobře prokořeněná kytka. Ale asi možná to byl ten problém, že nestihla rychle proschnout nebo se nachladila, nevím. Odešla jako fialky na hnilobu krčku, byl to fofr, takže už mohla být klidně chycená. Jinak teda musím konstatovat, že brouci mrtví (snad někde nějaký vetřelec nepřežil) a kytky ožívají. Jen jim budu muset dosypat zeminu, přesazovat budu až příští rok, aby neměly takový záhul po té koupeli.