Registrace nových rostlin

kytky, kytky a kytky
cirrhus

Registrace nových rostlin

Příspěvekod cirrhus » stř 06. bře 2013 12:45:21

Možná, že je to bezpředmětné, ale jak jsem již stihl vypozorovat, spousta děvčat zde má šikovné ruce, a tak vznikají nové odrůdy. Třeba u Janli jsou už strepsíci pojmenovaní. Ale zajímalo by mne, jestli máte zkušenosti s registracemi nových odrůd na české i mezinárodní úrovni, nebo se to nechává být? :538:

picris
Kontaktovat uživatele:

Re: Registrace nových rostlin

Příspěvekod picris » stř 06. bře 2013 13:02:50

Na to jsem se také chtěla zeptat, jak je to vlastně s registrací, co vše je nutné zajistit.

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » stř 06. bře 2013 13:12:33

Před registrací je nutné odrůdu pěstovat v několika generacích - myslela jsem 3, ale teď jsem někde četla 5, tak nevím jistě - aby se ověřila její stálost. Což třeba u spousty nových odrůd, myslím hlavně z Ruska a spol., nebylo dodrženo, dávají se často do oběhu rovnou i semenáče, a právě proto se u nich v takové míře vyskytují sporty... :-(

Jinak fialky mezinárodně registruje AVSA a třeba strepsy (ale i všechny ostatní gesnerky mimo fialek) Gesneriad Society - obojí by měly mít někde na stránkách podrobnosti k registracím, někde jsem na to narazila, nevím ale přesně kde.

Taky byly dřív odrůdy z českého šlechtění ve Státní odrůdové knize, ale teď už všem registrace vypršela - to jen tak pro zajímavost (http://www.saintpaulia.wbs.cz/Slechtitele.html?#2). :-)
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz

cirrhus

Příspěvekod cirrhus » stř 06. bře 2013 13:47:59

Hani, kdybys nebyla ženská, tak bych tě typoval na převlečeného děda Vševěda. :148:

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » stř 06. bře 2013 14:13:49

V době internetu žádný problém - ať hledáš, co hledáš, vždycky najdeš tolik věcí kolem, že kolikrát na konci už ani nevíš, cos původně hledal... :-)
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz

janli

Příspěvekod janli » stř 06. bře 2013 16:04:11

Je to tak, Pepíno. Nechat registrovat odrůdu třeba u AVSA je běh na dlouhou trať. Minimálně ty 3 generace to bylo. Teď už možná 5, jak říká Hanka. Těch kříženců je v téhle době strepsového, potažmo gesnerkového boomu takové množství a neustále rok co rok to přibývá, že registrovat by to snad ani všechno nešlo. A já si myslím, že pro běžného pěstitele je rozhodující, jak moc se mu rostlinka líbí, než jestli má registraci AVSA. A co jsem koukala, tak ty neregistrované ruské a polské jsou v drtivé většině na pohled atraktivnější a tudíž i pro pěstitele přitažlivější. Já si je pojmenovávám hlavně, abych měla sama přehled who is who. Pokud si ho někdo přejmenuje, je to jeho věc. Ale takto je každému jasné, že JL - původ kytky je u janli. Ať ví, komu má vynadat. :)))

modrakocka1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod modrakocka1 » stř 06. bře 2013 17:25:51

Jani já měla taky semenáče fialek se začátkem IM, ale bohužel už ani jedna nežije. I když u Jeleny ve Švédsku, mooožnááá.

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » stř 06. bře 2013 17:38:25

Jani, opravila jsem ti AVSE na AVSA - je v tom teď bohužel super guláš, protože evropský klub, který se zakládal koncem roku 2010, si vybral jako svůj název tu nejid... (a nemyslím tím nejideálnější) možnost - African Violet Society of Europe - právě se zkratkou AVSE.
Takže teď máme AVSA (African Violet Society of America) i AVSE... :-(
korektor.cz

janli

Příspěvekod janli » stř 06. bře 2013 17:42:05

Tam jsem to, Hani, právě čapla, původně jsem napsala AVSA, potom opravila, neboť mě napadlo, že si řekneš - blbka, ani nezná, jak se to píše. Tak dík za uvedení na pravou míru! :) :350:

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » stř 06. bře 2013 20:29:32

Jani, právě proto to pitvám... - abychom si to srovnali a nepletlo se nám to.

AVSA (Amerika)
AVSE (Evropa)

Potíž je v tom, že my jsme zvyklí AVSA (a podobné zkratky) po česku skloňovat - donedávna jsme mluvili o AVSE a bylo jasné, že o té americké AVSE... Až teď je to problém, protože to může být taky o tom evropském AVSE.

Jsou to prostě paka a nedali si říct - já vím, oni Maďaři, Rumuni, Němci, Turci a další nemají problém s českým skloňováním :-), no ale stejně - rozdíl jediného písmenka a navíc ještě zrovna A/E, což v mluveném může být i hodně blbě rozlišitelné...? :-/

Navíc stejně jako my obhospodařují všechny gesnerky, nejen fialky - a taky jsem jim to říkala, ať nedělají stejnou chybu jako my - každý sice začíná na fialkách, ale postupně se "objevují" další rody (takže nakonec název Saintpaulia vůbec neodpovídá našemu záběru - jenže u nás to byl postupný vývoj, zatímco oni už v době zakládání klubu pěstovali kde co)... škoda slov...!
Ne, lidi víc znají fialky, tak fialky!
A nejlíp AVSE, po vzoru AVSA - to je ono! Hurá!
(Jenže AVSA spravuje fakt jenom ty fialky... :-/)

A ani žádná rozumná krátká doména k tomu nebyla volná...
Já jim navrhovala (a nabízela, protože ji mám zaregistrovanou) doménu gesneriads.eu - což by se dalo vykládat jako prostě gesnerky, ale zároveň i jako GESNERIAD S(ociety of) EU(rope) - k tomu se nabízela zkratka GESEU, která by se tak krásně po anglicku vyslovovala [gesju]...

Inu... tož tak. :-)
korektor.cz

janli

Příspěvekod janli » stř 06. bře 2013 20:35:26

:350: Hani, jsou to blbouni. Gesju by se mi také líbilo! :8678:

cirrhus

Příspěvekod cirrhus » stř 06. bře 2013 20:44:21

Hani, a takhle skončí v Čechách na zkratce SGAN. Stupid Growers of All and Nothing!

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » stř 06. bře 2013 21:27:11

Ale née! Jde jen o tu jazykovou stránku věci - to se musí zdůraznit! Sice je důležitá (jako třeba i správné názvy u kytek, že jo - to už tady všichni znají, že těm já nedám ubližovat ;-), ale podstatnější je přecejen samo pěstování (a k tomu já pro změnu zase nemám moc co říct - aspoň z praxe). :-D
korektor.cz