Co narostlo a dá se sníst aneb užitková zahrada
Re: Co narostlo a dá se sníst aneb užitková zahrada
Celou dobu přemýšlím, jak vtipně fotky uvést. Prosinec ale ještě není, tak Marušku citovat nemůžu...
Letos jsem borůvky ukryla před ptáky důkladně záclonou! Taky jsem našila sáčky na víno. Nastal čas, kdy je potřeba vše vyprat, tak jsem musela odstrojit a sklidit i borůvky. Snaďoučké jsou, jen trošku chybí barva.
Letos jsem borůvky ukryla před ptáky důkladně záclonou! Taky jsem našila sáčky na víno. Nastal čas, kdy je potřeba vše vyprat, tak jsem musela odstrojit a sklidit i borůvky. Snaďoučké jsou, jen trošku chybí barva.
Tak to žasnu, asi nějaká pozdnější odrůda? U nás už je dávno po borůvkách. Nádhera.
No dik to říkám - jako ta Maruška bych byla...
Vladi, to způsobila ta záclona. Pod ní borůvky zrály mnohem pomaleji. Už je mám téměř přebrané.
Vladi, to způsobila ta záclona. Pod ní borůvky zrály mnohem pomaleji. Už je mám téměř přebrané.
To jsou ty kanadské? Jak je to staré? Stále mě to láká, tak nevím... jsou náročné...??? Rašelina...???
Mrkla jsem do "zahradnického sešitu":
Tuto jsme pořídili v r. 96 od St. za 105,- Kč, jmenuje se kanadská Heidi. Při výsadbě jsme smíchali zeminu s rašelinou. Když v létě zalévám, snažím se dát i borůvkám. Pořídili jsme před pár lety další tři (jiné, zrají postupně). Tato zabírá asi 1x1 m, vysoká je tak 1,2 m. Myslím, že náročná na pěstování není, když přežije i moji péči. Občas zjara vystříhám starší větvičky. Zralé plody jsou sladké, mají chuť jinou než pravé/lesní borůvky. Uvnitř jsou bílé. Myslím, že nám v zahradnictví doporučovali alespoň dvě rostliny kvůli opylení. Tak zjara mrkněte a dobře pořiďte, zvlášť jestli nemáte možnost nasbírat v lese. Mimochodem u nás v lese letos nebyly, a protože naše dostaly trochu vody, tak se odvděčily. J.
Tuto jsme pořídili v r. 96 od St. za 105,- Kč, jmenuje se kanadská Heidi. Při výsadbě jsme smíchali zeminu s rašelinou. Když v létě zalévám, snažím se dát i borůvkám. Pořídili jsme před pár lety další tři (jiné, zrají postupně). Tato zabírá asi 1x1 m, vysoká je tak 1,2 m. Myslím, že náročná na pěstování není, když přežije i moji péči. Občas zjara vystříhám starší větvičky. Zralé plody jsou sladké, mají chuť jinou než pravé/lesní borůvky. Uvnitř jsou bílé. Myslím, že nám v zahradnictví doporučovali alespoň dvě rostliny kvůli opylení. Tak zjara mrkněte a dobře pořiďte, zvlášť jestli nemáte možnost nasbírat v lese. Mimochodem u nás v lese letos nebyly, a protože naše dostaly trochu vody, tak se odvděčily. J.
Já zobala borůvky minulou střed cestou na Luční boudu :-), ale tolik jich fakt nebylo. Pak jsem si dala borůvkový knedlík (za 180 kaček...).
Možná je tam uvidíte. :-)))
Možná je tam uvidíte. :-)))
(Já si fotek včera vůbec nevšimla!!!) To víš, nad pravé lesní borůvky není, a ten knédl - ten tedy je! U nás letos opravdu moc nebyly. Ani vyhlášení sběrači dlouho nechodili. Myslím, že ty, co narostly, stačily uschnout!
U nás v Beskydech nějaké borůvky letos byly, ale zase tak místy ano, místy ne.
Ty kanadské jsou chuťově jiné, ale můžeš je jíst skoro celé léto, když si pořídíš odrůdy, které dozrávají postupně (a zabráníš ptákům, aby je sežrali).
Ty kanadské jsou chuťově jiné, ale můžeš je jíst skoro celé léto, když si pořídíš odrůdy, které dozrávají postupně (a zabráníš ptákům, aby je sežrali).
Vladi, proto tam byla ta záclona. Jen musí být dobře uzavřená. Jinak si kosák najde skulinu, v klidu si zobe uvnitř, a když ho jdeš vypustit, ještě ti nadává... Jen by to občas chtělo za slunečného dne borůvku odkrýt, aby se plody vybarvily.
Není nad dobré, šťavnaté, chemicky neošetřené české jablíčko. Ještě máme na zahradě v kamenném sklípku uskladněny dvě bedýnky zimních Melrose.
Jak utržené ze stromu.
My už jsme naše jablka snědli a ta kupovaná se musí hodně drhnout, jsou šíleně voskovaná, ale dopolední kafičko bez jablka, to nejde.
... něco ještě loňská, něco již letošní sklizeň... a ty denivky - nádherná vůně!
Už okurky, jo? Já je teprve před 14 dny sázela.
- Čejka
- Kontaktovat uživatele:
Jani, to už budeš za chvíli zavařovat, my už jsme některé sázeli asi po třetí, nejspíš je užužlávají mravenci.
... až se zima zeptá...
- Čejka
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem z těch našich chcípáčků zatím sebrala na dvě skleničky, to se zima nasměje.
Soničko, myslela jsem, že dnes navečer dojdu jen zalít... nakonec jsem sklidila kyblík dalších okurek. Mám okurky na více místech, loňské se příliš nevydařily, je potřeba doplnit zásobu. Zajímavé je, že venku sklidím víc než ve velkém fóliovníku. Teď předpovídají teplo, tak se určitě rozběhnou i ty vaše!
Máš to prales, mi to letos jen živoří. Chybí tomu voda.
Letos ovoce moc nebude, tak honem sklízím, než to sklidí vosy, sršni... jen bych potřebovala ještě jedny ruce.
Po dlouhých slunečných dnech se od západu natahují mraky. Že by???
Po dlouhých slunečných dnech se od západu natahují mraky. Že by???