Vladěnko, u nás vládne taky paní zima. Sice nějak nemrzne, ale ostrý studený vítr je velmi nepříjemný. Dnes nos z baráku ani nevystrčím. Mějte se krásně.
Tady na jihu od včera asi 10-12 cm. Vypadá to krásně, zatím bíle. :))) Ale asi do toho začne pršet. Páč mám tento týden službu, ráno jsem měla pekelnou sněhovou rozcvičku. :))))) Mějte hezký den všichni!
Na západě je na nule. Žádný sníh ani jiné srážky v předpovědi zatím nejsou. Může to přijít za 14 dní, budu na tom stejně jako Janička. Venku jsem nahodila kapuci, vzala pákové nůžky a vystříhala odplozené pruty u všech 4 ostružin. Do tepla jsem prchla docela ráda. Teď jdu do sklepa a při té příležitosti obhlídnu uložené kytičky, jestli už některá nevyhlíží jaro... Na květ se připravují dvě amarylky. Mějte se všichni pohodově!
Vladi, koukám na "radar", kde se jak sype... Na polích a na lukách ať si je sněhu třeba metr. Jen silnice ať jsou suché, ať všichni dojedou šťastně domů!!! Ve sklepě jsem zjistila, že dát čerstvě vybrané honzíky do zipáčků a zavřít, nebyl dobrý nápad. Honem jsem je vysypala do otevřených nádob a nechám je dosušit! Taky jsem přinesla do bytu jednu amarylku Exotic Star (křížence s Papilliem). Ta se zimovat nedává. Já jsem ji tam šoupla díky záměně štítku. Měsíc jí na odpočinek stačí... To už je ale jiná písnička... Začíná mi chybět .
Jani, lepší by možná bylo přidat do pytlíčků trochu vermikulitu - ten přebytečnou vlhkost nasaje, a sám neplesniví. Nebo použít sáčky papírové. Ale moc bych ty rhizomy nesušila, do jara je daleko...
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí. korektor.cz
Děvčata díky za radu! Vždyť už jsem mockrát četla, jak správně honzíky ukládat! Vyplnilo se pořekadlo - Práce kvapná, málo platná! To, že jsem je vyndala ze zipáčků, je jen první pomoc. Ze všeho nejdřív si je musím znovu přebrat a oddělit zbytky staré zeminy. Vermikulit už jsem si dala do tepla. Bude večer u telky co dělat! Díky!
No, já mám zkušenost, že dávat čerstvé rhizomy rovnou do zipu s vermikulitem se mi neosvědčilo. Začaly plesnivět stejně, vermikulit nebo ne. Hlavně když byl pytlík zazipovaný. Takže teď nechávám po vybrání tak týden až 10 dni na vzduchu a potom teprve uložím do zipu s vermoušem. Oni rhizomci jsou dost životní. Pokud je nenapadne černá hniloba nebo silná plíseň, vyrazí i z jednotlivých segmentů. Než by totálně vyschly, to by trvalo dlouho. Alespoň ti moji to tak mají. :))))
Já si ukládám i pytlíčky se silikagelem, třeba z bot, nebo z nějakých potravin, nebo i mi chodí v zabalených krajkách. Tak k tomu ještě přihazuju ty sáčínky se silikagelem. Každý má nějaký způsob, co si časem ověří a vyzkouší.
Děvčata, vždyť honzíky nemám prvním rokem. Já nevím, že jsem je hned šoupla do sáčků a uzavřela. Možná je to tím, že jsem se v létě přes tři měsíce poflakovala kvůlivá tomu mýmu hřbetu a teď to chci všechno dohnat. Vydrbala, vysavovala jsem koupelnu, došla ke zvěři a jdu přebírat honzíky. Nechám je pak volně schnout pár dní... Pěkný večer. Pa J.
Špatně uložené honzíky jsem objevila za minutu dvanáct! Odpad byly hlavně staré kořínky, loňské kousky a taky pár nových, které se mi nezdály. Nechám je teď takhle nějakou dobu "dojít". Díky za rady. J.
Dobré ráno. V Brně jsou 2 °C a prší. Já nechávám honzíky v květináčkách, šupnu je do komory, na jaře je vyklepnu, přeberu a zasadím do nového substrátu. Fakt je, že nemám žádné špeky, ale kvetou hodně.
Taky přeju krásné ráno! U nás -5 °C, , na autech řádná námraza, ale silnice bez ledovky. Helenko, musím ven za každého počasí. Zvířátka chtějí baštu a na počasí se neohlížejí. Alespoň se vyvětrám. Co má čas na sázení?
Já sázím všechno a kdykoliv. Momentálně musím přesadit fialky a mladé namnožené strepsíky. Mám zakořeněné lístky a mladé rostlinky u nich už mají poupata .