švýcarka (14/7) píše:Kolikrát jsem viděla recepty na džemy v kombinaci, že jsem si říkala, no jo, ale tohle ovoce roste brzy a tohle ještě není zralé, tak jak to dělají? ...
Jestli ještě můžu dát opožděně svůj způsob... džemy jsem dřív dělala hodně a rychle jsem je po trochách vyhušťovala. Doslazuji jen nezbytně podle chuti, takže jsou příjemné a dají se jíst po lžicích. Mizí bleskem. :-)
Teď ale manžel cukr nesmí, já ho nerada, rodina se rozprchla, a taky se stravuju už jinak. Ovoce zraje v rozdílnou dobu, tak menší množství zamrazuju a potom to míchám. Džemy už nevařím, dělám čerstvé ovoce... sice nejsou tak lahodné jako ty pravé, ale zase mám skoro syrové.
Uvedu příklad - mám doma černou jeřabinu, která je obrovsky zdravá, ale na chuť podobná trnkám, takže žádné chuťové orgie. Takže ji rozmixuju na drť, a k ní přidám mixované a vyhuštěné jahody, nebo jablka a pod, a v malých kelímkách mrazím... a tohle jím v zimě samo nebo na lívance a tak. Spíš samo, a tělo si žádá docela velké množství. Myslím, že mi to dává o hodně víc, než vařené. Takže dávám něco na zamyšlení, komu jde o víc než cukr.