Voňavý chlieb z kvetináča

Uživatelský avatar
jandab
Příspěvky: 2554
Registrován: pon 01. bře 2010 21:26:43
Kontaktovat uživatele:

Voňavý chlieb z kvetináča

Příspěvekod jandab » čtv 10. pro 2009 22:41:14

2 novučičké kvetináče s priemerom 14 cm
500 g hladkej múky
40 g droždia
1/8 l vlažného mlieka
štipka soli
2 cibule
1 strúčik cesnaku
50 g masla
2 vajcia
1/2 čajovej lyžičky soli
štipka nastrúhaného muškátového orieška
1 čaj. lyž. anízu
1/2 čaj. lyž. feniklu
4 pol. lyž. sušeného kôpru
1/2 čaj. lyž. sušeného rozmarínu

1 čaj. lyž. anízu
olej na vymastenie kvetináčov

Múku preosejeme do misy, do stredu vyhĺbime jamku, rozdrobíme do nej droždie a zmiešame s mliekom, troškou cukru a múky na kvások. Zakrytý kvások necháme 15 minút kysnúť. Cibuľu a cesnak olúpeme, cibuľu nakrájame na drobno, cesnak pretlačíme cez lis. Roztopené maslo zmiešame s vajcami, koreninami a kôprom. Rozmarín roztlčieme a zmiešame do maslovej hmoty. Maslovú hmotu pridáme do kvásku s múkou a vymiesime. Necháme 30 minút kysnúť. Rúru vyhrejeme na 190 °C. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu a naplníme vymastené kvetináče. Necháme ešte 20 minút podkysnúť, povrch potrieme vodou alebo mliekom a posypeme anízom. Chlieb pečieme asi 40 minút a na dno rúry dáme v nádobe asi šálku vody. DOBRÚ CHUŤ !!!