1 kg ražnej múky
100 g chlebového kvásku od pekára
1/2 l vody
20 g droždia
200 g prerastenej slaninky
1 PL soli
200 g postrúhaného ementálu
100 g posekaných lúpaných mandlí
2 PL posekanej petržlenovej vňate
múka na plech
Polovičku múky preosejeme do misy, chlebový kvások zmiešame s vodou, droždím a preosiatou múkou, premiesime, prikryjeme a necháme cez noc pri teplote v miestnosti odležať. Rúru vyhrejeme na 220 °C a plech poprášime múkou. Slaninu pokrájame na malé kocky, pridáme soľ, syr, mandle, petržlenovú vňať a zvyšnú preosiatu múku. Zamiesime s vykysnutým cestom. Z cesta urobíme dva pecne, položíme na plech, potrieme vodou, poprášime múkou a vrch ozdobne nakrojíme do kosoštvorca. Na spodnej priečke v rúre pečieme asi 70 minút. Na dno rúry dáme nádobu s šálkou vody. DOBRÚ CHUŤ !!!