...ze saintpaulia.wbs.cz
Re: ...
Martino podívej se na "O FIALKÁCH" do sekce "choroby a škůdci" je tam všechno bezvadně zpracované, s Fast já osobně nemám zkušenosti, tak to ti nemohu poradit, já používám Biool - je to "přírodní" bez chemie - ale třeba pomůže i ten Fast - ale přečti si to o těch chorobách a škůdcích
Dobrý den přeji všem milovníkům afrických fialek. Loni na podzim jsem začala zakládat svou sbírku fialek. Jsem absolutní šílenec a milovník flóry.Pro nedostatek místa si však mohu ponechat pouze po jednom kuse od odrůdy. Mám kolem 220 kusů z nejrůznějších odrůd, pro které v mé "zahrádce" nemám místo. Rostlinky jsou převážně zasázené do 9cm květináčků a mnohé již začínají vytvářet poupata. Máte, prosím, někdo zájem odebrat ode mne toto celé množství? Nabízím zajímavou cenu. Cena jedné rostliny za běžnou cenu listového řízku a to je 10,- Kč(pouze v případě odběru celého množství, děkuji za pochopení. Kontak: 775 111 790, monika.vodrazkova@seznam.cz
Co svilušky, mrkni sem: http://www.saintpaulia.wbs.cz/index.php?menu=6&pod menu=42&flash=
a co třeba červci - ti by to mohli být, na květech a stoncích a v úžlabí listů dělají vatové chomáčky a v nich se schovávají. Likvidace - mýdlovo-lihový roztok, nejdříve všechno seškrábat a poté ošetřit výše uvedeným roztokem, izolace rostlin a opakování zásahu, mám zkušenosti z jiných druhů rostlin, že většinou se objeví znovu, tak jsem vždy raději zlikvidovala, postřiky na ně negungovaly.
ještě jeden odkaz - jsou to červci (ne svilušky - ty dělají lehoučké pavučinky) , je tam popsaná i likvidace
http://www.chovatelka.cz/chovatelka/cla nek/394--vlnati-cervci---vlnatky.html
http://www.chovatelka.cz/chovatelka/cla nek/394--vlnati-cervci---vlnatky.html
Mohu věnovat pět pěkných, již kořenících listů fialky druhu ancient lace (růžový květ se zeleným okrajem, okraje listů a květů zvlněné). Zn. Když žije, až žije! Jsem z Prahy. Kontaktujte mě prosím na emailové adrese: thekla@ladymail.cz nebo večer na telefonu 608 615 661.
Prosím o radu-občas mi u fialky (ať velké nebo ještě malé) spodní list povadne a zesklovatí jeho stonek. Nevím, jestli to je moc vody,nebo přirozenej úhyn nebo škůdce? A ještě jedna věc, mam lístky, které jsem chtěla namnožit klasicky do vody, ale už je mam půl roku a ve vodě i když ji měnim, dávam dřevěné uhlí... buď pořád uhnívají nebo se jakoby konce zavalí ale kořínky z toho nelezou-je možný, že to je přepravou(nastydnutí).Nic mě nenapadá. děkuji
Anetik - podle mně jak to popisuješ, to bude hniloba krčku. Jak často a jak moc zalíváš??? Někdy se stane že i jedno velké přelití fialku "odepíše".
A to zakořeňování - to se mi ještě nestalo, teda u pestrolisté fialky, která měla málo chlorofylu ano, ale u klasického lístku už po třech týdnech kořínky vyraší. Holky z klubu hodně používají PERLIT, který usnadňuje zakořeňování. Snad odpoví i ostatní a poradí ti
A to zakořeňování - to se mi ještě nestalo, teda u pestrolisté fialky, která měla málo chlorofylu ano, ale u klasického lístku už po třech týdnech kořínky vyraší. Holky z klubu hodně používají PERLIT, který usnadňuje zakořeňování. Snad odpoví i ostatní a poradí ti
pro anetik:
pokud občas uvadne a zesklovatí jenom jeden nebo dva lístečky - mohlo to být také průvanem a nastydnutím spodních lístků, nebo mírným přelitím, ale jinak i běžně u fialek spodní lístky odcházejí a rostlina vytváří "krček". Pokud se nejedná o hromadný úhyn lístečků u jedné rostliny, umírnila bych zálivku (zalévat až když je substrát lehký nebo květníček lehký , nebo vyzkoušej špejlí - zda se lepí je ještě zalito). Při zalévání pozor na střed rostlinky, mohla bys jí celou zničit. Pokud jde o hnilobu krčku - rostlinkám (malým i větším) velice rychle - třeba i během jednoho dne takto odejdou všechny listy a rosltinka se celá hroutí a uhnije - přelití, houbové choroby, nastydnutí. A co se týče lístečků, občas se to stane, ale nemělo by - mě koření ve vodě během 14 dnů - když obdržím lístečky, seříznu šikmým řezem, namočím do stimulátoru a přes alobal natažený na sklínce s vodou a kousíčkem uhlí dám kořenit. Já osobně mám sklínky i s kořenícími lístečky ještě v "pokojovém pařníčku" - takové ty s průhledným víkem a pravidelně kontroluji. Jiní koření lístečky ve vlhkém perlitu, nebo sází rovnou do zeminy, každému se osvědčilo něco jiného. Hlavně lístečky ve vodě nedávej na přímé slunce, mohu mít i méně světla...
pokud občas uvadne a zesklovatí jenom jeden nebo dva lístečky - mohlo to být také průvanem a nastydnutím spodních lístků, nebo mírným přelitím, ale jinak i běžně u fialek spodní lístky odcházejí a rostlina vytváří "krček". Pokud se nejedná o hromadný úhyn lístečků u jedné rostliny, umírnila bych zálivku (zalévat až když je substrát lehký nebo květníček lehký , nebo vyzkoušej špejlí - zda se lepí je ještě zalito). Při zalévání pozor na střed rostlinky, mohla bys jí celou zničit. Pokud jde o hnilobu krčku - rostlinkám (malým i větším) velice rychle - třeba i během jednoho dne takto odejdou všechny listy a rosltinka se celá hroutí a uhnije - přelití, houbové choroby, nastydnutí. A co se týče lístečků, občas se to stane, ale nemělo by - mě koření ve vodě během 14 dnů - když obdržím lístečky, seříznu šikmým řezem, namočím do stimulátoru a přes alobal natažený na sklínce s vodou a kousíčkem uhlí dám kořenit. Já osobně mám sklínky i s kořenícími lístečky ještě v "pokojovém pařníčku" - takové ty s průhledným víkem a pravidelně kontroluji. Jiní koření lístečky ve vlhkém perlitu, nebo sází rovnou do zeminy, každému se osvědčilo něco jiného. Hlavně lístečky ve vodě nedávej na přímé slunce, mohu mít i méně světla...