Smithiantha
- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Re: Smithiantha
Ivanko, máš je moc hezké.
Teda, Miloši, ta je paráádníí. Asi budu někdy v budoucnu loudit.
Teda, Miloši, ta je paráádníí. Asi budu někdy v budoucnu loudit.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
No vidíte, vám už kvetou a nebo odkvétají, mně teprve dělají poupata. 

Jsou to náladavý potvory, já mám u dvou (Zorro a Golden Leopard) taky teprve poupata.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
A nezkoušel jsi je nezazimovávat?
Jestli myslíš vrcholky s kořínky, tak to zkouším u některých teprve letos. Jinak to normálně dělám u kohlerií, šmiknu vršek, nechám zakořenit ve vodě a spodek s rhizomy a se substrátem vyhodím. Zdá se mi, že pak následující rok kvetou dříve.
Pepo, dík. Je to pěkný kousek, méně obvyklý. Koukám, že ten samý prodejce nabízí Achimenes dulcis, o ten bych měl zájem, to jsme se mohli domluvit dříve. Taky prodejce neposílá mimo USA, tam asi záleží na domluvě? Tak snad někdy příště, času na sadbu je moře.
Předposlední smithiantha Zorro, už jsem myslel, že to letos nestihne. Ještě zbývá Golden Leopard, tak to jsem zvědav!
Miloši, nádhera.
Miloši, je nádherná. Hele, mám nový cíl. Musíme sehnat smithianthu Jimi Hendrix, je naprosto úvafná! 

Pepo, je to krása, ale varuju tě, smithianthy jsou náladové až záludné potvory. Například tato Zorro mi loni nekvetla vůbec a předloni až v prosinci. To už toho moc nestihla. Některý rok kvetou včas (koncem léta), a některý rok akorát vyrostou metr do výšky a prd. Možná jsou naprogramované na jiné časové pásmo. V každém případě je to pochybná investice. 

Miloši, tyhle krasavice fááákt umíš!!! 

No, Jani, já nevím, představ si, že zasadíš achimenesy v březnu a vykvetou v listopadu. A to už nedokvetou, protože jsou krátké dny a zima. Ta dlouhá vegetační doba smithianthy je šílená. To už se na ně chci vybodnout, ale při jarní náladě neodolám a zasadím a celé se to opakuje. Takže asi moc neumím.
Jenže, Mildo, s tím, co má ta kytka zakódovaný v genomu, nic nepořídíš. :) Ale když už ti vykvetou, tak jsou nádherné! Třeba by šlo je krapítek popostrčit nějakým dryjákem na kvetení. Třeba ten Monster Bloom by je mohl vyrajcovat. :D 

kozlik píše:No, Jani, já nevím, představ si, že zasadíš achimenesy v březnu a vykvetou v listopadu. A to už nedokvetou, protože jsou krátké dny a zima. Ta dlouhá vegetační doba smithianthy je šílená...
Mne sa práve to na nich zapáčilo. Presne teraz v novembri je ten moment, keď úplne najviac potrebujem kvety a farby. Sú náááádherné.
Tak se musím pochlubit dalším výsledkem. Je to potomek z mého křížení smithianthy Tropical Beauty x Junko. Řekl bych, že je více po mamině. Vysetá byla loni 5. září, docela si holka s kvetením pospíšila. Zůstala malá, jen 25 cm vysoká a kompaktní. Tak si představuju, že má smithiantha vypadat. Pravda, sluníčko zatím nepoznala, celý život je pod zářivkou s délkou dne 15 hodin. Možná, že ta délka dne je důležitý faktor pro jejich vegetační dobu a vzrůst. Tou nezvyklou dobou kvetení bude mít asi přehozený biorytmus.
Smithiantha hybrid Tropical Beauty x Junko
Smithiantha hybrid Tropical Beauty x Junko
Naposledy upravil(a) kozlik dne ned 26. led 2014 23:10:51, celkem upraveno 1 x.
Pepo, dík, zatím jsem ji nepokřtil!