Streptocarpus
- febra
- Kontaktovat uživatele:
Re: Streptocarpus
Mikino - já mám strepsy, jelikož mně nadchly ve stejnou dobu jako jsem objevila i fialky. Vůbec jsem tehdy netušila, že se fialky takhle šlechtí a že je jich tolik druhů. Jsou moc hezké, ale musela jsem si vybrat jen jeden druh kytiček - místa tolik není.
Ale ráda se na vaše fialky kouknu - momentálně se mi nejvíc líbí fantasy a pestrolisté , pak zvonečky a taky ty miniatury. Zrovna včera jsem byla u kamarádky pěstitelky tady v okolí a koukala jsem na jednu miniaturní fialku - byla tak malá a to měla už 3 roky. Kéž by byly i takové strepsíky, aby se mi jich domů vlezlo ještě víc.
Ale ráda se na vaše fialky kouknu - momentálně se mi nejvíc líbí fantasy a pestrolisté , pak zvonečky a taky ty miniatury. Zrovna včera jsem byla u kamarádky pěstitelky tady v okolí a koukala jsem na jednu miniaturní fialku - byla tak malá a to měla už 3 roky. Kéž by byly i takové strepsíky, aby se mi jich domů vlezlo ještě víc.
- febra
- Kontaktovat uživatele:
Babetto - koukla jsem pro jistotu na mapu - často jsme jezdili do Jeseníků, takže Břidličná mi je povědomá. Manžel tam totiž jezdil na pstruhové řeky a jak byly děti malé a nechtěli jsme k moři, tak Jeseníky byly našim útočištěm.
- febra
- Kontaktovat uživatele:
Dneska mi rozkvetly Hototogisu a Justa - ta mi ale hrozně připomíná další Piotrův strepsík - Pop-art, který mi již kvete delší dobu.
Máš ty strepsíky moc pěkný. Mě nějak nejdou, mám asi doma moc suchý vzduch, budu s tím muset něco podniknout.
- febra
- Kontaktovat uživatele:
Pele - díky za pochvalu, pokud jsem chtěla strepsíkům dopřát vlhký vzduch - tak jsem strepsíky s podmiskami umístila na podmisku od truhlíku a na tu jsem nalila vodu těsně pod okraj podmisek květináčků. Voda se průběžně odpařovala. Vím, že některá z děvčat tady také umístila květináčky na vlhký perlit. Ale většinou je mám jen tak bez té vody - to jsem jen zkoušela a nepoznala jsem v mých podmínkách žádný rozdíl na strepsících.
Jo, já to zkoušela s tím perlitem ale zatím mi to nejde. Fakt nevím kde dělám chybu kromě toho suchého a teplého vzduchu mě už nic nenapadá a to jsem jim koupila spešl hnojivo z Anglie a oni potvory nic.
- febra
- Kontaktovat uživatele:
Ony strepsy stejně mají nejraději severní okna. Kvetou na nich téměř celou sezonu, mají stále krásné zelené listy - nehrozí jim spálení od sluníčka. Hnojivo z Anglie jsem nikdy nezkoušela. Hnojím obyčejným kristalonem plod a květ a nově také tekutým hnojivem, co je vhodné pro pestrolisté rostlinky.
Možná tě potěším tím, že mně zase nejdou fialky - když jsem začínala se strepsíky, tak jsem zkoušela také kořenit fialky a co mi neuhnilo ve vodě, to pak uhnilo v zemině a přitom jsem se o ně starala tak jako o strepsy. Prostě to s nimi neumím a tak to už ani nezkouším.
Možná tě potěším tím, že mně zase nejdou fialky - když jsem začínala se strepsíky, tak jsem zkoušela také kořenit fialky a co mi neuhnilo ve vodě, to pak uhnilo v zemině a přitom jsem se o ně starala tak jako o strepsy. Prostě to s nimi neumím a tak to už ani nezkouším.
Víš já to se strepsama ještě jednou zkusím a když to nepůjde tak holt ne....
- febra
- Kontaktovat uživatele:
Pele - tak držím palečky - za pokus to určitě stojí, protože strepsy jsou tak krásné. Věřím, že se ti to podaří.
Zdravím.. je to zajímavý, ale prostě někomu něco jde a něco ne. Taky to jde třeba na tomhle okně a na sousedním ne.. a nevíme proč. Dřív jsem dělala orchideje, a tam to bylo hodně poznat, stačilo přemístit o pár metrů dál a věci byly jinak. Já mám bohužel okno na jihozápad, tedy to nejhorší na stínomilné, tak s tím docela slušně bojuju. Ale pomocí žaluzií a podobně se to dá zvládnout.Ale velké severní okno je ideální.

Jé Marti, a kde si myslíš že mám okna já. na severovýchod a 2 na jiho západ, takže......
Máte krásně kvetoucí strepsíky,když kouknu k sobě do verandy tak nikde nic-...tak bych škemrala....ale troufla bych si jen na Packu,která má velikánské rostliny a kousíček chybějícího listečku ani nepozná...??
Evičko, jsi na omylu. Letos jsem splakala nad strepsíky. V létě jsem většinu těch starších uvařila. Strepsíků teď mám hodně druhů, ale všechno jsou mláďata. Bohaté na listy budou zase zjara.
- febra
- Kontaktovat uživatele:
EvoK - nějaký lísteček by se u mně určitě našel 

EvaK. píše:Máte krásně kvetoucí strepsíky,když kouknu k sobě do verandy tak nikde nic-...tak bych škemrala....ale troufla bych si jen na Packu,která má velikánské rostliny a kousíček chybějícího listečku ani nepozná...??
Hihi, tak tomu se říká krásný škemrání.. ale děláme to všechny a naše radost je pak nesmírná, z každé věcičky.

Packa píše:Evičko, jsi na omylu. Letos jsem splakala nad strepsíky. V létě jsem většinu těch starších uvařila. Strepsíků teď mám hodně druhů, ale všechno jsou mláďata. Bohaté na listy budou zase zjara.
Nedělej si hlavu já si určitě na jaře vzpomenu....

febra píše:EvoK - nějaký lísteček by se u mně určitě našel ::
Je to bys mi udělala radost...a nechceš jet s námi do Brna příští sobotu???? Udělej si výlet a přidej se k nám ..jede i Jadka,Mikina,moje mamka ,dcera a moje maličkost???? No maličkost..."kus baby"...?????

- febra
- Kontaktovat uživatele:
EvoK - pomóc - bojuju se SZ
, nějak mi to nejde. Asi mi raději napiš na email febra@seznam.cz
S tím Brnem si to nechám projít hlavou - nevím totiž jak to tam chodí.
Co za strepsíky bys chtěla, nějaké konkrétní odrůdy nebo barvy? Na některých už listí není k ničemu, ale některé mají ještě krásné zelené listy vhodné k zakořenění.
, nějak mi to nejde. Asi mi raději napiš na email febra@seznam.czS tím Brnem si to nechám projít hlavou - nevím totiž jak to tam chodí.
Co za strepsíky bys chtěla, nějaké konkrétní odrůdy nebo barvy? Na některých už listí není k ničemu, ale některé mají ještě krásné zelené listy vhodné k zakořenění.
- febra
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj
tak jsem se konečně dočkala, vykvetl mi streptocarpus Bristol's Paw Print.
A fotky dalších, co znovu rozkvetly ....
tak jsem se konečně dočkala, vykvetl mi streptocarpus Bristol's Paw Print.
A fotky dalších, co znovu rozkvetly ....