Problémy, choroby, škůdci

kytky, kytky a kytky
Babetta
Řád vděčné kočky
Řád vděčné kočky
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy, choroby, škůdci

Příspěvekod Babetta » stř 07. bře 2012 17:29:38

Evuško, ty mě fakt nestraš. Mám ji taky tak divnou, ale nezdá se mi nemocná srdíčko ji přirůstá normálně, není poškozené ...teda zatím. Na ostatních fialkách nic nemám. Co holky? Pomóóóc!

PICT0020.JPG
PICT0021.JPG

Evuška

Příspěvekod Evuška » stř 07. bře 2012 18:05:42

Babet, já bych nerada strašila, ale jistota je jistota a že roztočík je prevít, to teda je. Já prdu rozumím, ale co se kde dočteš, tak jsou zpotvořené lístky, zdeformované i srdíčko, schovává se v poupatech a je s ním dost složité bojovat. Spíš se to, co já vím, nedaří.
Já mám teď nějakou chorobu jinou, od kraje začne hnědnout lístek, pak to hnědé "ztrácí vodu", lístek zgumovatí a hotovo. Mám to na dvou fialách, Frozen in Time a Irish Iridescence. Nevím, jestli je to náhoda, oba jsou pestroušové. Oba by mě mrzelo, kdyby šly do kopru.

JoGinger
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JoGinger » stř 07. bře 2012 19:33:35

Babetto, to je přesně to jak vypadá. Mám ji úplně stejnou. A ty co byly někde okolo se takhle podobně krpatí, sice o hodně míň, ale už od srdíčka. :( Jana

Babetta
Řád vděčné kočky
Řád vděčné kočky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Babetta » stř 07. bře 2012 19:37:17

Jedna z děvčat ji tu měla na obrázku a tak se mi zdá, že ty listy taky má takové.

mikina

Příspěvekod mikina » stř 07. bře 2012 20:16:51

holky nevím nevím, já ještě roztočíka v reále neměla, takže nemůžu sloužiti, ale co vím, tak je to, že když je roztočík tak srdíčko je pokroucené tak, že listy jsou tvrdé a na dotyk praskají.....
podtočené lístky jsou i tehdy, když je přece chladno na kytí??? Nemáte je na studených policích u oken???

EvaK.

Příspěvekod EvaK. » stř 07. bře 2012 20:30:28

Holky já bojovala s tím hajzlíkem roztočíkem 3x ...a myslela jsem, že s pěstováním skončím.. stříkala jsem jak divá, ale nakonec jsem je vyhodila, protože to stálo peněz, času a výsledek nebyl... takže jsem pak zase jak divá opakovaně škemrala mezi vámi a zase a zase škemrala... atd... přiložím pár fotek, které jsem našla, jak ty fialky nemocné vypadaly...

1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
6.JPG
7.JPG
8.JPG

Babetta
Řád vděčné kočky
Řád vděčné kočky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Babetta » stř 07. bře 2012 20:43:40

Každopádně půjdou fialky (mám dvě, obě stejné) bokem, budu je hlídat, co se z nich vyvine, a prohlídnu ostatní fialky. Zatím na nich nic není vidět.

Babetta
Řád vděčné kočky
Řád vděčné kočky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Babetta » stř 07. bře 2012 21:07:33

Podařilo se mi najít obrázek Opera's Il Straniero. tak nevím no...

Opera's Il Straniero.jpg

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » čtv 08. bře 2012 1:50:21

Ona taky asi má sklony k tomu ohrnování pysků...
A vůbec asi dost sportovatí - ty poslední dvě fotky je sport, který se vyskytuje vcelku často, jak jsem vyčetla na ruských fórech - Skrjabin ho pojmenoval Neonovaia Babochka.

Opera's Il Straniero.jpg
Opera's Il Straniero.jpg
Opera's Il Straniero.jpg
Opera's Il Straniero.jpg
Opera's Il Straniero.jpg

Neonovaia Babochka.jpg
Neonovaia Babochka.jpg
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz

Babetta
Řád vděčné kočky
Řád vděčné kočky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Babetta » čtv 08. bře 2012 14:15:57

Hani, víš že jsi mě potěšila? :8653:

Evuška

Příspěvekod Evuška » čtv 08. bře 2012 21:54:10

Dano, věřím, že tě potěšila.
Tady je nafocený můj problém

PB080030.JPG
PB080031.JPG

Klidně strašte, hlavně poraďte, co s tím. Nafoceno 8.11.2011, hnusný list vždycky odstraním a kytka roste dál.

Babetta
Řád vděčné kočky
Řád vděčné kočky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Babetta » čtv 08. bře 2012 22:05:15

Evi, nehnojila jsi? Vidím, že ji máš v nějakém obale, dala bych ji na misku. Mohla by to být i nějaká plíseň, průvan.. Vyklopila bych ji z květináče a zasadila do propařené zeminy.
Měla jsem dvě rostliny od Martinici, obě mi taky tak odešly na tenhle problém. Ani přesazení nepomohlo, ale zkusit to můžeš třeba to nemáš to samé. Podle mě je to plíseň.

Evuška

Příspěvekod Evuška » čtv 08. bře 2012 22:12:07

Já jsem si říkala houba, hm, takže to samé. Myslím, že jsem to i stříkala proti padlí. Což vím, že vypadá jinak, ale je to vlastně taky houba.
Zkusím to přesadit.

JoGinger
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JoGinger » pát 09. bře 2012 11:08:59

Hani, mně to taky docela udělalo radost. Třeba to bude tohle a žádná brebera. Ale radši budu dál hlídat. Co se stane, když to stříknu proti tomu roztočíkovi a nebude to to ono? Už maj nasazená poupata, když tak bych holt přišla tentokrát o kvítka... Nebo ji nechat oddělenou nechat ji odkvést a pak teprve stříknout?

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » pát 09. bře 2012 14:27:22

Asi bych ji taky pro jistotu nechala stranou a sledovala, tím se nic nezkazí, ale jestli je v pořádku srdíčko, tak by to roztočík být neměl - ten právě napadá ty nejmladší tkáně, určitě by nezačal od starších listů... Tak jak psala už mikina, listy v srdíčku jsou nejdřív zdeformované, tvrdé, křehké, a nerostou - až v další fázi srdíčko zšedohnědne, jako je vidět na Evčiných fotkách - to už je silné zasažení, roztočík pěkně namnožený. A než rostlinu úplně zlikviduje, může trvat i jeden až dva roky...

Co se týká postřiku - někdo stříká pravidelně preventivně proti všemu - ale mně osobně se bytostně příčí ty chemické sajrajty kolem sebe rozmetat víc, než je bezpodmínečně nutné. Tak to holt alibisticky nechávám na tobě... :-)
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz

mikina

Příspěvekod mikina » pát 09. bře 2012 14:42:08

Evi, nemáš fialky přemokřené??? tohle mi dělávalo, když jsem měla ten fialkový sloup... květináče byly ponořené až po okraj ve vysokém ozdobném květináči... nemohla jsem si pomoct, ale takhle odcházely spodní listy (jako by jim ta vlhkost ve velkém množství nedělala dobře... až když jsem fialky vytáhla (některé jsem i omladila) tak to přestalo...

modrakocka1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod modrakocka1 » pát 09. bře 2012 16:45:22

Evi tohle mi dělalo taky, já to vyklepala, seřízla nechala znovu zakořenit a znovu zasadila a byl pokoj

JoGinger
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JoGinger » pát 09. bře 2012 18:06:38

Hani, mně právě přijdou ty lístečky v srdíčku takové nějaké nablbané, určitě jsou menší než by měly být. Zase když jsem je přivezla, tak mamka je měla docela v šeru a já je mám na jižních oknech, tak mají výrazně víc světla a kratší stonky. Je to jedna z mála věcí co mi po mamince zbyla tak o ně nechci přijít.
Chemie se mi z duše protiví, nestříkám ze zásady ale tady o tom možná budu uvažovat. Mám trochu obavy, že to z toho stejně nedostanu, pokud je to v srdíčku.
Pokud bych odřízla lísteček, udělala mu protiroztočíkovou lázeň z nějakého toho chemického sajratíku a nechala zakořenit myslíš, že to půjde zachránit? Přijde mi to jako jediné řešení, co má naději na úspěch...
Jo a jak daleká musí být karanténa, jak daleko doběhne roztočík? Stačí jiný parapet, nebo musí být jiný pokoj či patro? Mám omezené prostorové možnosti. Díky Jana

JoGinger
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JoGinger » úte 13. bře 2012 10:33:33

Tak jsem je nastříkala přípravkem Vertimec 1,8EC, prý to mám stříknout za 5 dní znovu říkala paní a po 5 dnech ještě jednou. Už maj skoro rozkvetlá poupata, tak uvidím, co to s nima udělá. Neumíte mi někdo poradit, jak poznám, že to funguje? Porostou až nové pěkné lístky, nebo se ty stávajcí krabaté narovnají a dorostou? Díky Jana

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » úte 13. bře 2012 11:12:20

Nenarovnají se, pokud je jejich tkáň poškozená škůdcem, je to trvalé - musí se nechat odrůst, a někdy je potřeba je i vyštípat, když zůstávají nahloučené v centru a brání růstu nových... :-(
korektor.cz