Jak pěstujete? Na čem, v čem a pod...

kytky, kytky a kytky
Maďa

Re: Jak pěstujete? Na čem, v čem a pod...

Příspěvekod Maďa » úte 17. zář 2013 13:31:00

Míšo, máš to krásné :-). Jsi šikovná.

modrakocka1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod modrakocka1 » úte 17. zář 2013 14:16:15

Míšo, krásné to máš, takové pěkně urovnané a čisté. :538:

jadka

Příspěvekod jadka » úte 17. zář 2013 15:25:35

Míšo, fakt pěkné. Holt my, co hamouníme, to máme natlačeno jedno na druhém, třetím...

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » úte 17. zář 2013 15:45:57

Holky, to já dopadnu brzy stejně. :-) Mám tady okolo 110 odrůd a další ještě přivezu z burzy. To jen ta kuchyň je alespoň na jeden den načančaná, kdyby přišla návštěva. :-) V ložnici to vypadá jako ve velkopěstírně...

Babetta
Řád vděčné kočky
Řád vděčné kočky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Babetta » úte 17. zář 2013 16:18:39

Mišičko, vypadá to dobře, tak ať ti rostou a kvetou. :1171:

Ivanka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Ivanka » úte 17. zář 2013 18:06:48

Miško, a máš se žardinkama nějakou zkušenost? :1340: Myslíš, že jsou lepší než květináčky?

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » úte 17. zář 2013 18:45:19

Ivanko, mám, dlouholetou. Nemůžu říct, že jsou lepší než květináčky, ale rozhodně fialkám prospívají. Jak všichni víme, fialky tvoří mělký kořenový bal, takže kořeny se rozrůstaly hezky do stran a vespod nezahnívaly. V té době jsem vůbec neznala, co je to hniloba krčku apod.

Původně jsem měla žardinky hliněné a poměrně velké, nesehnala jsem menší než 16 cm. Fialkám se dařilo dobře, bohatě rostly i kvetly. Jenže tyhle žardinky zabíraly dost místa a občas se na nich tvořily ty nevzhledné skvrny od vody a hlíny (byly bez povrchové úpravy). Takže jsem je zrušila a přešla na plastové květináčky. Ty mi vyhovují, používám zhruba 8-9 cm + větší keramický obal, ale musím dospod dávat dost velkou vrstvu keramzitu pro odvodnění, poslední dobou o fialky až příliš pečuju a zalévám...

Nedávno jsem v našem zahradnictví objevila tyhle malé plastové žardinky, mají průměr 12 cm a včetně tácku stojí 20 Kč, což je přijatelné, alespoň pro "reprezentativní" místnosti. Ta velikost je podle mě úplně optimální, mají sice větší průměr, ale jsou o dost nižší než klasické květináče, takže téměř nehrozí ulití. Aspoň doufám. Mamka je používá už dlouho a fialky má moc hezké, a to není žádná odbornice.

vlasta sr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vlasta sr » úte 17. zář 2013 18:51:18

Já mám tiež veľa fialiek nasadených v takých plytkých, slovom povedané miskovitých kvetináčkoch a fialkám sa páčia, jediná nevýhoda je, že zaberú viac miesta ako klasické kvetináčky.
Miška, obdivujem tvoje fialky, lebo aj já mám lístočky z toho istého obdobia a sú omnoho menšie, nebude to tým substrátom, lebo som si všimla, tie, čo mám od teba, rastú ako z vody a nachádzam tam aj malinkaté púčiky. :o))

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » úte 17. zář 2013 19:03:54

Vlasti, tohle jsou nejsilnější kusy, proto jsou i největší. :-) Některé rozetky mám také menší. Ale těší mě, že už na tvých (mých) fialkách rostou poupátka, je možné, že to bude i tím substrátem, protože kořeny udržuje opravdu zdravé.

miroslav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miroslav » úte 17. zář 2013 20:49:30

Míšo, tvůj webík je krásný, prostě extra třída a profi, smekám.

Ivanka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Ivanka » úte 17. zář 2013 21:44:12

Miško, děkuji za odpověď, a webík taky chválím. Je opravdu skvělý! :4225:

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » úte 17. zář 2013 21:57:41

Nechte toho, se budu stydět. :-) Ale děkuji, vážím si toho. :8653:

Právě zvažuji, zda se odhodlat k nákupu těch LEDek, nebo to risknout bez nich. Už jsem to tu nedávno řešila, ložnice s klasickým dvojkřídlým oknem na východ, police po obou kolmých stěnách zhruba do 2 metrů od okna. Není tam úplně tma, přirozené světlo na police dopadá a když zasvítí sluníčko, tak i paprsky. Ale teď v těch upršených dnech to je bída. Přesto ale vidím, že tam ty rozetky rostou, "nestojí", tak jim to možná stačí.

Packa

Příspěvekod Packa » úte 17. zář 2013 22:05:22

Miško, LEDky mají možná levnější provoz, ale já nadšená nejsem. Podle mne mají svítivost dosti slabou. Pod zářivkami mi to kvetlo daleko víc.

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » úte 17. zář 2013 22:19:40

Ach jo. :-( Když já mám ale strach z nákladného provozu, už tak mám každý rok nedoplatky za elektřinu. a to mám dost vysoké zálohy. A ty je máš v místnosti, kde je úplná tma? Já bych potřebovala spíše jen doplňkové světlo, takovou podporu pro upršené dny, za sluníčka si vystačím s přirozeným světlem. A nejde mi ani tak o to kvetení, spíš abych je vůbec udržela zdravé. Ovšem jestli jsou LEDky k ničemu, tak asi nemá smysl do nich vůbec investovat. Mno, zkusím to zatím bez světýlek a kdyby byla krize, tak holt něco pořídím, namontovat se dají vždy. :-)

Packa

Příspěvekod Packa » úte 17. zář 2013 22:44:11

Miško, možná ti něco řekne Ivanka-Kotě, ta má bílé LED pásky. Já mám modročervené trubice. Úplnou tmu v ložnici nemám, ráno tam svítí sluníčko, ale je to dál od okna. Záclony mám shrnuté mimo okno, aby nestínily.

modrakocka1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod modrakocka1 » stř 18. zář 2013 14:11:57

No, děvčata, po pravdě jsem dosti z LED pásků zklamaná. Mám ty bílé zalité v silikonu, nebo co to je zač. No a přijde mi, že i když LED jsou bez hřejivosti, tak přecejen trochu hřejou a ten silikon je z toho tepla zažloutlý a oproti prvotnímu svícení je to tak poloviční světlo, než bylo. Takže jsme vyhodili peníze za LEDky a já se zas vracím na částečné svícení zářivkama. Ještě že nám budou zlevňovat.

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » stř 18. zář 2013 14:50:38

A, Ivanko, ty je máš podle toho návodu z nějakého ruského webu, co tu kdysi překládala tuším AlčaV? Zvláštní, že tam si to dost slečna pochvaluje.

A můžete mi alespoň hodit tipy na nějaké levnější zářivky, které nejsou moc velké a nehyzdí prostor? :-) Problém možná je, že já mám police od sebe jen 30 cm, počítala jsem spíše s těmi LED světýlky. Ale možná se dají koupit i nějaké slabší zářivky, aby fialky nebyly přesvícené. V tomhle se vůbec neorientuju.

Edit: tak jsem se byla podívat v OBI, mají tam nějaké Osram Fluora, ale jen 18 W na 60 cm. Já potřebuji osvítit polici 140 cm dlouhou, takže bych asi potřebovala tak 120 cm dlouhou trubici, že? To je tuším 36 W. Nebo by na tu 140 cm polici stačila 90 cm trubice na středu? To by zůstalo na krajích police po 25 cm.
Naposledy upravil(a) Miška dne čtv 19. zář 2013 15:43:26, celkem upraveno 1 x.

modrakocka1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod modrakocka1 » stř 18. zář 2013 16:26:33

No, já mám LED pásky, ale jakou mají svítivost udanou a podobný parametry, jde mimo mě. Večer, jestli ještě bude chvilku čas, se zkusím juknout, snad to tam bude někde napsané. Ale myslím, že úbytek svítivosti má právě ten silikon. Jinak zářivky jsem kdysi kupovala i s trubicema na http://www.svitidla.com/.

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » stř 18. zář 2013 16:34:13

A, Ivanko, ty zářivky máš nějaké obyčejné, nebo speciální pro rostliny?

Dokázal by ještě někdo poradit s těmi parametry zářivek? :-) Stačila by na 140 cm polici jedna trubice 90 cm, nebo raději delší? A jedna řada nebo dvě pro doplňkové svícení? Vzdálenost polic je cca 30 cm.

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » stř 18. zář 2013 16:58:24

Já mám dojem, že klasické zářivky se nedělají slabší nebo silnější, tam jsou rozdíly ve wattech dané v podstatě jenom tou délkou. A zhruba polovinu energie přemění na teplo - na 30cm policích budou asi nepoužitelné...

Před časem jsem na jednom growshopu měla vyhlídnuté nějaké, co měly málo hřát, takže mohly být těsně nad kytkami, taky byly tenčí - ale už je tam nemají a já si zaboha nemohu vzpomenout, jak se jmenovaly - na konci měly line, ale to je k hledání dost na pytel; měla jsem to ve Firefoxu v záložkách, ale po výměně počítače jsem o ty záložky přišla, i když jsem si zkopírovala kde co - netuším, kde to ten Firefox skladuje, aby se to dalo přenést... :-(
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz