Křížení
Re: Křížení
Vysvětlivky pro nás ostatní :-):
n = značka pro haploidní buňku - tj. má pouze jednu sadu chromozomů; z toho plyne i vysvětlení 4n (tetraploidní), 3n (triploidní) nebo 2n (diploidní)... víc sad obecně je polyploidie...
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ploidie
n = značka pro haploidní buňku - tj. má pouze jednu sadu chromozomů; z toho plyne i vysvětlení 4n (tetraploidní), 3n (triploidní) nebo 2n (diploidní)... víc sad obecně je polyploidie...
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ploidie
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
kozlik píše:Pepo, máš recht, jsou to neobvyklé tvary a barvy, máme je doma a třeba ani nevíme, jak vznikly. Ale stejně někdy zírám na novinku a říkám si, je to ještě normální takhle znásilňovat přírodu? Jsou lidi, co sbírají pouze botanické druhy, taky to má svoje kouzlo.
Ono se zase všechno neudrží a neoblíbí... zmeťourů je taky dost.
cirrhus píše:Martino, a) je správně. Stačí jen malinko na kůži...
Pepíčku, dík... tak nebudu ochutnávat ani mazat na obličej, mohlo by to dopadnout ještě hůř, než to je.

Tak tak, kam se hrabe slavný Johnsonův protijed ("... náprstek hned zabil pštrosa, lžička stačí na tele!" :-).
Kolchicin patří mezi nejúčinnější buněčné jedy - má cytostatické účinky, tzn., že brání buňkám v dělení - jenže k léčení rakoviny ho nejde použít právě kvůli jeho vysoké toxicitě (ale používají se jiné alkaloidy z ocúnu, např. demekolcin, který je 30x míň jedovatý).
Smrtelná dávka je 20 mg kolchicinu, 0,6 g kolchicinového extraktu nebo 6 g semene ocúnu - a prý je zaznamenaná i otrava mlékem koz, které spásly ocún... (http://cs.wikipedia.org/wiki/Kolchicin)
Kolchicin patří mezi nejúčinnější buněčné jedy - má cytostatické účinky, tzn., že brání buňkám v dělení - jenže k léčení rakoviny ho nejde použít právě kvůli jeho vysoké toxicitě (ale používají se jiné alkaloidy z ocúnu, např. demekolcin, který je 30x míň jedovatý).
Smrtelná dávka je 20 mg kolchicinu, 0,6 g kolchicinového extraktu nebo 6 g semene ocúnu - a prý je zaznamenaná i otrava mlékem koz, které spásly ocún... (http://cs.wikipedia.org/wiki/Kolchicin)
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
-
miroslav
- Kontaktovat uživatele:
Tak schválně vyzkouším i velká semena jiřin a mečíků a uvidíme výsledky brzy. :)
Tady je jeden z mých dalších bastlíků. Ivčo, tenhle se Pradě podobá podstatně víc, ne? 
Tady odkaz na Pradu.
http://www.google.cz/imgres?um=1&safe=o ... x=84&ty=97

Tady odkaz na Pradu.
http://www.google.cz/imgres?um=1&safe=o ... x=84&ty=97
Pepíno, je hezkej! Ono se to někdy zadaří, že vykvete něco hodně podobného. Ty možnosti v barvách a tvarech taky nejsou bezbřehé. Mně se letos povedl jihočeský Navstrechu Vetru tak dokonale, že jsme s Helenkou pomalu nerozeznaly originál od našeho, když stály vedle sebe.
Bohužel se mi podařilo Jihočecha ulít. Snad se vzpamatuje.
Bohužel se mi podařilo Jihočecha ulít. Snad se vzpamatuje.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Pepíčku, je krásný.
Ale oproti Pradě se mi zdá méně žlutý.
Ale oproti Pradě se mi zdá méně žlutý.- Babetta
- Řád vděčné kočky

- Kontaktovat uživatele:
Ív, ti tvoji strepsíci hned tak nepokvetou. Nějak zaschla poupata a jeden to zabalil. Fakt další nechci, nelíbí se jim u mě, což mě mrzí.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Danuško, neboj, ona jim narostou další poupata. Babičce taky poupata zaschla a už kvetou.
Tak to je krásný květ, super barvička!
Někdo tady sháněl ocúny, můžete si přijít natrhat, a ještě vám uvařím kafe,
nebo vám na jaře oberu semena. Bohužel, jak stále prší, tak ty fotky nejsou tak pěkné. Musíte si je zvětšit, aby byly více vidět, je teď u nás krásně fialovo, zvlášť když svítí
a květy se více rozevřou. A ještě se mi, potvory, vysemenily do skalky.
nebo vám na jaře oberu semena. Bohužel, jak stále prší, tak ty fotky nejsou tak pěkné. Musíte si je zvětšit, aby byly více vidět, je teď u nás krásně fialovo, zvlášť když svítí
a květy se více rozevřou. A ještě se mi, potvory, vysemenily do skalky.-
miroslav
- Kontaktovat uživatele:
Aha... takže tak do měsíce by mohly být první semeníky, to u nás bylo dnes 22 a jinak než v triku a kraťasích to ani nešlo.
Takže na ocún se u nás na pole mrknu, díky za info!
Takže na ocún se u nás na pole mrknu, díky za info!
Semeníky snad lezou nad zem až na jaře, ne?
korektor.cz
korektor.cz
-
miroslav
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, proč jsem si myslel, že je posbírám koncem listopadu... Tak holt až na jaře.
Dneska jsem Vlaďčinu ocúnovou louku viděla... i přes ty zavřené květy to je nádhera...
No, já se na ně dojedu podívat v sobotu do Brna - vždycky tam v arboretu kvete několik druhů, když máme burzu. Je to taky nádhera - ale takovou louku jsem ještě neviděla, to bych taky ráda... :-)
korektor.cz
korektor.cz
Vidíte, a mi to přijde úplně normální, ani mne nenapadlo, že by to mohla být pro někoho vzácnost, pamatuji je tu od mala.