Sinningia
Re: Sinningia
Vladuško, máš ty sinningie opravdu moc a moc hezké! To je fajn, že ti tak nádherně kvetou! 

Děkuji, alespoň něco mi kvete.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Vykvetla jedna nová.
Úžasná, takovou jsem ještě neviděla. 

Ivanko, je moc pěkná.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Kočko, moc pěkný květ.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Mně se líbí, jak je nakombinovaná - okraje tmavě fialové a uvnitř tmavě výrazně růžová.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Holky, kluci, mám dotaz. Dostala jsem nové minisini a nerada bych je umordovala. Jsou to mladé, cca do 1 cm velké hlízy. A velké na zimu nechávám zatáhnout a na jaře znovu sázím, ale mám strach u těch malých, aby nevyschly. Někde jsem četla kdysi dávno, že ty mini by se nemusely zimovat? Je to tak nebo se pletu s něčím jiným?
Ivi, já je nechávám, ať si dělají, co chtějí - pokud samy nezaschnou, nechávám je žít, někdy si taky udělají pauzu kdykoliv během roku - asi když zalenoším se zaléváním... Ale zase pokud zrovna neraší a jsou zasazené, je větší nebezpečí, že uhnijou.
Jediná sinningie, která se mi chová pravidelně podle ročního období, je velká Sinningia douglasii - té na jaře vyraší několik stonků s vrtulí listů (letos byly čtyři, zatím nejvíc - ale jeden mi ulomila kočka) a ty se na podzim vždycky samy od hlízy odloupnou a zbydou po nich na hlíze jen okrouhlé jizvy.
Jediná sinningie, která se mi chová pravidelně podle ročního období, je velká Sinningia douglasii - té na jaře vyraší několik stonků s vrtulí listů (letos byly čtyři, zatím nejvíc - ale jeden mi ulomila kočka) a ty se na podzim vždycky samy od hlízy odloupnou a zbydou po nich na hlíze jen okrouhlé jizvy.
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
Ivi, já je taky pěstuji celoročně. Obvykle, když odejde jeden výhon, už a nebo za chvíli raší druhý. Akorát s tou zálivkou je třeba dát bacha, zvlášť teď přes zimu, když tu mám chladněji.
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
No, ty, co už jsou stálé, tak zatím nechávám, jednu jsem teda upajzla, páč jede do Švédska, ale ostatní jsou zelené, ale dost vykvetené, tak si myslím, že asi stejně budu muset ufiknout, aby odpočinuly. Ale jde mi spíš o ty malé nerašící. Ta hlíza od tvé Gabriel's Horn byla cca 1,5-2 cm velká a pořád nerašila, zasadila jsem ji a zalévala, s tím, že začne rašit, a pak jsem na ni sáhla a ona byla úplně dutá, vyhnilá.
Někdy snad loni jsem "zachránila" text z webu minisinningias.com, když ho majitel zrušil - nevím, kdo to byl, už si nepamatuju, ale mám dojem, že tam vůbec jméno nebylo, tak snad nám případně odpustí - škoda jeho rady nevyužít... :-)
Mám to ale jen jako obrázek, takže se to bohužel ani nedá zkopírovat do překladače. :-(
Ale právě tam píše, že sinningie se dostávají do polo-klidového období krátce po tom, co dokvetou, a že se často stává, že ve stejné době, kdy zelená část rostliny zavadá, už současně znovu raší, takže někdy ani není to "klidové" období poznat, jen se vymění vršek za nový. Ale že, pokud listy odumřou a není ani náznak nového rašení, je lepší hlízy vyndat, opláchnout vlažnou vodou a uložit na vlhké a spoře osvětlené místo, občas na ně cáknout, aby nevyschly, a počkat (několik týdnů), až začnou znova růst - pak zasadit... Nebo že můžou zůstat zasazené, ale pak je potřeba pečlivě sledovat vlhkost půdy, protože je poměrně velké nebezpečí, že uhnijou.
Mám to ale jen jako obrázek, takže se to bohužel ani nedá zkopírovat do překladače. :-(
Ale právě tam píše, že sinningie se dostávají do polo-klidového období krátce po tom, co dokvetou, a že se často stává, že ve stejné době, kdy zelená část rostliny zavadá, už současně znovu raší, takže někdy ani není to "klidové" období poznat, jen se vymění vršek za nový. Ale že, pokud listy odumřou a není ani náznak nového rašení, je lepší hlízy vyndat, opláchnout vlažnou vodou a uložit na vlhké a spoře osvětlené místo, občas na ně cáknout, aby nevyschly, a počkat (několik týdnů), až začnou znova růst - pak zasadit... Nebo že můžou zůstat zasazené, ale pak je potřeba pečlivě sledovat vlhkost půdy, protože je poměrně velké nebezpečí, že uhnijou.
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz
korektor.cz
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
Děkuju všem za rady. Já je teda položím do krabiček do vermikulitu a budu je okukovat. Raději sázet nebudu, 3 už přišly hnědé, shnilé, tak bych nerada, aby odešly i zbývající. 

A co zkusit dát hlízky do ledničky, někde jsem o tom četla, že se takhle zazimovávají hlíznaté begonie. Letos už moje begonie odpočívají v přihrádce na zeleninu. Tak jsem zvědavá, jak dopadnou...
- modrakocka1
- Kontaktovat uživatele:
No Ivčo, jelikož jsme zeleninožrouti (ač na to nevypadáme), tak bych o ně měla strach. 

Ivčo, spíš bych měl strach o vás. Ty hlízy by se daly případně nahradit... Ale co s vámi?