Problémy, choroby, škůdci

kytky, kytky a kytky
Miška
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy, choroby, škůdci

Příspěvekod Miška » čtv 15. kvě 2014 13:09:26

Ano, je výsevní, ale to ničemu nevadí, právě naopak - obsahuje méně solí, takže je i citlivější ke kořínkům. Přihnojit se dá vždycky.
Naposledy upravil(a) Miška dne čtv 15. kvě 2014 19:25:38, celkem upraveno 1 x.

Babetta
Řád vděčné kočky
Řád vděčné kočky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Babetta » čtv 15. kvě 2014 13:30:37

Supresivní substrát jsem náhodně po čase objevila i u nás v květince. Měli jen jeden balík 5 kg. Na dotaz, proč nemají víc, mi bylo řečeno, že to lidi nekupují, proto berou po jednom balíku.

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » čtv 15. kvě 2014 13:41:43

U nás máme naštěstí fajn květinářku, která objednává i jiné produkty ze Střelských Hoštic, tak mi vždycky objedná jeden 15litrový balík za 84 Kč. Vydrží to celkem dlouho, páč hodně míchám s kokosem a perlitem.

HankaP
administrátor

Příspěvekod HankaP » čtv 15. kvě 2014 19:22:57

Lidi to nekupují, protože to neznají...

Ať dělám co dělám, na tom strepsu žádné breberky nevidím - neměl být spíš někde jinde...? :-/
Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor nad tématem, jehož cílem není rozhodovat, ale věc pečlivě rozebrat z různých stran, shromáždit argumenty a připravit půdu pro rozhodnutí.
korektor.cz

febra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod febra » čtv 15. kvě 2014 22:42:07

Hani, ty hned tak neuvidíš, vzhledem k tomu, že je od Dibleys, tak je celý prolezlý červcema. Dříve nebo později mu zhadrovatí listy a to už bude pozdě, protože půjde někam. Jediná záchrana ale je, že ho dotyčná stihne prolít Confidorem, než se ty brebery rozlezou. :266:
Naposledy upravil(a) febra dne pát 16. kvě 2014 8:29:49, celkem upraveno 1 x.

zdenkap

Příspěvekod zdenkap » pát 16. kvě 2014 8:04:06

modrakocka1 píše:A nejsou hlízy moc vysušené, nahnilé, nemají nějakého parazita? ...

Když jsem to v únoru sázela, byly hlízy dobré. Taky do toho šťourám, jestli to nemá tu suchou hnilobu. Akorát jsem to ničím nemořila a substrát jsem vloni míchala a přepékala, letos se mi nechtělo a namydlila jsem to z toho supresivního. Paní z bývalé práce tvrdí, že je nikdy nepřesazuje, nehnojí a má je pořád, už spoustu let. Tak nevím. Dala jsem jim ještě měsíc, jak se nezlepší, půjdou do popelnice.

mikina

Příspěvekod mikina » pát 16. kvě 2014 8:28:32

Miška píše:U nás máme naštěstí fajn květinářku...

Miško, prosím tě, ve kterém květinářství kupuješ? Sem tam jezdím do Havířova, tak bych tě případně poprosila, jestli bys u paní květinářky nepřiobjednala jeden pytel navíc... kujů. :8653:

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » pát 16. kvě 2014 8:31:45

Kupuje mi to mamka v květinářství, které se nachází v bývalém Orionu (naproti busáku, směrem k SPŠ stavební). Jsou tam potraviny, učiliště (kdysi i čalounictví) a směrem k hospodě pidi květiny.

mikina

Příspěvekod mikina » pát 16. kvě 2014 8:37:22

A máš teď u paní objednáno? Nebo jsi právě koupila... autobusák znám, jezdíme kolem nahoru na bludovičák do lékárny a sem tam do Kaufu (teď když už je i v Orlové, tak moc ne). Ale právě do lékárny jezdím co dva měsíce. :475:

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » pát 16. kvě 2014 8:42:10

Nemám teď objednáno, ale jestli chceš, klidně můžu, to není problém. Vyzvedla by sis to tam sama? Trvá to tak týden až 10 dní. Tak až budeš vědět, že za 14 dní pojedeš na Havr, tak písni (raději do SZ) a objednáme.

mikina

Příspěvekod mikina » pát 16. kvě 2014 8:46:52

Jasně, jak budu mít cestu, dám ti vědět. No snad bych to v té uličce našla (nějak to neříkám nahlas, ale jsem totálně orientačně nepolíbená :475:).

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » pát 16. kvě 2014 8:54:43

Teď koukám, že mají i své webovky, najdeš tam i telefon, tak si to vlastně můžeš objednat sama podle potřeby - http://www.kvetinyorion.cz/.
A poloha na mapě - http://www.kvetinyorion.cz/mapa.html.

dsdagmar

Příspěvekod dsdagmar » pát 16. kvě 2014 18:10:51

HankaP píše:... Ať dělám co dělám, na tom strepsu žádné breberky nevidím - neměl být spíš někde jinde...? :-/

HankoP -
já jsem mylně dala i obrázek jako poděkování za link, kde a co to je supresivní substrát. Již se to ode mne nezopakuje.

Jakožto osoba dotyčná hlásím, že tyto fotografované rostliny neměly žádné červce - jsou kupované v létě-podzimu 2013.
Zároveň přiznávám, že vím, co to je za škůdce. Na jiných.

Supresivní substrát jsem i objednala (pár pytlíků po 15 l), a teď jsem se vrátila z jiné prodejny - a koupila jsem 4 5l balíky a 1x hnojivo Guáno.
Paní v prodejně byla velice milá a dala mně slevu ze 2,3 na 2 € (a řekla, že letos prodala velice rychle celou paletu 15l balení).

"Confidorem prolít nestihnu" - protože bych to musela jít koupit do České republiky. Mám jiné postřiky - i tři typy, ale nejprve dám svůj osvědčený - třetí postřik cynnamonem/skořicí, protože jsem zaznamenala pozitivní účinky - nějak se zjevili navrchu - co jsem neviděla - vylezli a pak tak se nehejbali a seschli - červci.
Zase dám postřik na listy a nalila jsem i do kořenů - to předtím - min. 2 týdny zpátky.
Teď je ale chladno a musím opatrně se zálivkami.

Jinak - tady ve fialkách s úsměvem jste mě mnohému naučili.
Pěkně děkuji - po mém - sice ne v rodném jazyce -
Ďakujem vám.

JoGinger
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JoGinger » ned 18. kvě 2014 11:18:27

:350:
Hniloba krčku...? Tak mi během týdne stihlo odejít 6 rostlin, sice jsem stihla snad zachránit nějaké lupení, ale jak to dopadne, netuším. Vždycky rozkvete jeden kvítek na nakvetlé rostlině, a druhý den je KO. Dělaj mi to hlavně fantazijní fialky.
Z čeho ta hniloba vlastně je? Nějak jsem to nedohledala. :734:

Aksinedka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Aksinedka » ned 18. kvě 2014 11:20:14

Mně zase zčerná list a gumovatí, to bude asi zimou a přelitím (si myslím), tak jsem dnes přesadila a změním stanoviště, moc o tu kytičku stojím.

modrakocka1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod modrakocka1 » ned 18. kvě 2014 11:52:30

Holky, hniloba krčku je hnusná nemoc. Většinou se nezachrání nic. Já kdysi takhle přišla téměř o celou sbírku. Je to nějaká houbová mrcha, myslím. I jsem to zalévala nějakým fungicidem, ale beztak to nepomohlo.

dsdagmar

Příspěvekod dsdagmar » ned 18. kvě 2014 12:12:01

Měla jsem v úmyslu po nějakou dobu si jenom číst va vašem fóru, je ohromný, když se podávají zkušenosti druhým a novým, ale - taky mně včera odešla jedna nakvetlá - roční rostlina Sweet Mellys, a je mi to dost líto - najednou po dvou dnech začala hnědnout - ze středu - asi to je ta hniloba krčku.
Připisuji to mému zalití - nedopatřením do růstového středu.
Někde se mně nakotili červci a je to starost - po mém onk. léčení v 2006 a 2009 - proto se chci vyhýbat chemikáliím a upjala jsem se na skořicový postřik.

Při zakořeňování listů jsem měla dost vlhké sphagnum - myslela jsem, že to umím odhadnout - a cca před dvěrm měsíci jsem se dopátrala u Dimetrisu poznámek, že je mockrát chyba v zalití.
Např. když se rostlina musí zachraňovat, odeberou jí venk. listy, očistí kořeny a dává se do vlhkého substrátu, ale jenom "čuť-čuť" - trošku vlhkého - a do zavíracího sáčku. Když je v sáčku, nezalévá se - když se zaleje, sáček se musí otevřít.
Na to se snažím teď myslet pořád. Bohužel ztratila jsem cit ve 3 prstech na pravé ruce - a musím zkoušet vlhkost levou rukou, a proto si po nějakém čase koupím vlhkoměr.

Někde jsem se taky dočetla, že nékteří pěstitelé zalévají, až jim rostliny přeschnou - no uhádnout ten bod!
Taky se píše, že by se rostliny neměly nechat zaschnout, až jim visí "uši" = listy, a zalévat pak, protože to je zlá agrotechnika.
To jsem si vyčetla a budu se snažit přidržovat se toho.

modrakocka1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod modrakocka1 » ned 18. kvě 2014 12:18:24

No, nejhorší jsou tyhle výkyvy, usušit je a pak zalít. Když se usuší, uschnou a odumřou kořínky, jak se to zalije, tak ty mrtvé kořínky začnou zahnívat a problém je na světě. Pak je lepší rostlinu seříznout úplně, očistit až na holý krček a dát znovu kořenit do vody.

Miška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Miška » ned 18. kvě 2014 12:43:15

Dsdagmar - problém bych neviděla v zalévání do středu růžice - sama své fialky i několikrát do měsíce sprchuju ve vaně, občas je pošplíchám i mýdlovou pěnou a nikdy se jim nic nestalo, žádná rostlina mi na tohle nikdy neodešla. Naopak se jim to líbilo, byly pěkně pevné a lesklé. Problém je spíše v následné péči - pokud je hned postavíme na parapet k pootevřenému oknu, nebo na sluníčko, nebo máme doma celkově chladněji. K tomu samozřejmě mokrý substrát a nachlazení nebo hniloba je raz dva. Tohle já naštěstí ve svém panelákovém bytě s 25 °C nemusím řešit.

Ale na hnilobu krčku mi už pár fialek taky odešlo a převážně to byly obchoďačky, které už asi měly nějaký náběh z obchodu. I když jsem při přesazování obrala substrát, tak to nešlo dokonale a po zalití mi začal zahnívat. Teď jsem se naučila všem novým fialkám rovnou ušmiknout krček a nechat je v igelitu zakořenit do nového vzdušného substrátu.

Jinak hniloba krčku vzniká obvykle přelitím v kombinaci s nepropustným substrátem - kde není vzduch, tam je hniloba.

dsdagmar

Příspěvekod dsdagmar » ned 18. kvě 2014 12:57:35

Já jsem si min. podzim objednala tak velice krásné fialkové saintpaulinky.
Krásně vše šlo, v sáčku každý, chválila jsem se, že to je konečně ono, a nasadily i malé rostlinky, starosti dělaly spíše streptokarpy a - najednou najdu teď před měsícem - asi bylo teplo a vlhko v sáčcích... byly otevřené, větší, asi tak 25*15 cm - asi 5 rostlinek - tedy listů i s rostlinkami - zahnědlé, odešly, pak zase za pár dnů několik - odešlo přes 10 druhů - raději se k tomu sepisování nevracím, zatím, a rychle jsem dala vše ze sáčků ven - i když by se měly jedna od druhé nakazit, odešla pak ještě jedna.
Ostatní - klepu na dřevo... Některé byly moc vlhké, pravda, a bylo teplo předtím ty dny a závěsy nebyly dolů - přitom je to východní okno, svítí do 11 h. dopoledne.
Ty 3/4 mají docela pohledné malé rostliny od 1-6/7 cm. Nedávám je ani od mateřského listu, již se bojím všeho.
Saintpaulie zkouším min. 4. rokem.